Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det jäser vid Finnairs kök i Vanda

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: lsgskychefs.com

Ingen lösning är i sikte när det gäller konflikten vid Finnairs storkök i Vanda. Arbetstagarna vid cateringföretaget LSG Sky Chef protesterar mot att arbetsgivaren har bytt medlemsförbund och samtidigt meddelar att man kommer att tillämpa ett nytt kollektivavtal från och med månadskiftet.

LSG Sky Chefs Finland ägs av Finnair men verksamheten bedrivs av Lufthansas dotterbolag. Parterna förhandlade på måndagen men med klent resultat.

- Nu vill man spara i lönekostander men vi går inte med på 20-30 procent sämre löner, säger Luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari.

Hittills har LSG Sky Finland ingått kollektivavtal med Luftfartsunionen men efter november börjar man följa Servicefacket PAM:s avtal trots att de anställda inte är medlelemmar i PAM. Luftfartsunionen hävdar att arbetsgivaren på det här sättet försöker dumpa lönerna och försämra anställningsvillkoren

Företaget LSG:s ledning har sagt att konkurrensen i cateringbranchen är stenhård och att den skärps yttterligare när Helsingfors-Vanda byggs ut. Förändrngar är nödvändiga för att man i framtiden skall kunna trygga arbetsplatserna, hävdar man.

Finnair strävar efter inbesparingar. Bolaget hyr ut cateringverksamheten till Lufthansas dotterbolag för tre miljoner euro per år. För närvarande tillreds t.ex. varmrätterna som Finnair serverar i Tyskland. De fryses ner där och tinas upp inför flygningarna. Förrätter, sallader och soppor tillreds vid Finnairs kök i Vanda. Finnairs catering har omkring 450 anställda.

Diskussion om artikeln