Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Vakande tär på knopp och kropp

Från 2013
Uppdaterad 25.10.2013 10:06.
Administrativa överskötare Kristina Anttila med medicinkortet som har utvecklats på Vasa centralsjukhus.
Bild: YLE/Agneta Glad

- Vi är ju nog skapade för att sova på natten och jobba på dagen, rent fysiologiskt! Så säger Kristina Anttila, som är pensionerad administrativ översköterska från Vasa Centralsjukhus. Hon har egen erfarenhet från 10 års slit vid intensiven med många långa vaknätter.

- När man är ung orkar man bättre, men jag hoppas att alla sköterskor som passerat trettio kan välja om de vill fortsätta med vakandet eller inte. Enligt Anttila sliter vakandet på både kroppen och knoppen, och när du t..ex. kommer hem efter att ha arbetat en natt vid åtta-tiden så tar det en god stund innan man varvat ner så att man kan sova. -Dagssömnen är heller inte av samma kvalitet som om du får sova då det är meningen att man skall.

Programmet är inte längre tillgängligt
Pia & Peter: 27.10.13 Pia & Peter (Kristina Anttila om sjuksköterskornas vakande) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

. - Dessutom är det ju ofta så att vi kvinnor har mycket annat som ska skötas under dagen. innan det är dags att gå på nästa pass. - Som tvätt, handla och laga mat och städa bara för att ta några exempel, säger Anttila.

- Att bokstavligen ha med liv och död att göra kräver nog sin tribut, det är många tankar som snurrar i huvudet innan man får ro. För hennes egen del var det "vargtimmen" som var svårast att handskas med, dvs timmarna före gryningen, mellan kl. tre och fem. - Det är också den tiden när flest människor går vidare till "sällare jaktmarker", avslutar Kristina Anttila.

Hör mer i Pia & Peter klockan 10-12 på söndag 27 oktober i Radio Vega!