Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saarela friges inte

Från 2013
Uppdaterad 21.10.2013 17:25.
Bild: Handout

- Det är en absurd situation att de sitter häktade för sjöröveri, när vi vet att det absolut inte hade med sjöröveri att göra också enligt den ryska lagen, säger Juha Aromaa, informationschef på Greenpeace.

Bildtext Juha Aromaa, informationschef på Greenpeace
Bild: Yle

En domstol i Murmansk i Ryssland beslöt att behandla den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarelas ansökan om att bli frigiven. Men ansökan fick avslag. Saarela blir tvungen att sitta inne i väntan på rättegång. Nu riskerar hon och de 30 andra Greenpeace-aktivisterna upp till 15 års fängelse.

Också Patrik Eriksson, Nordisk kampanjchef vid Greenpeace, är besviken över domstolens utslag.

- Just nu ser det inte så ljust ut, med tanke på att de fick sin borgensansökan avslagen. Vi hoppas ju på att de ska friges så snabbt som möjligt. Det är väldigt tydligt att man vill tysta fredliga protester genom att hota med absurda anklagelser om sjöröveri, säger Eriksson.

Enligt utrikesministeriet och Greenpeace var beslutet väntat. Inte heller någon annan av aktivisterna frigavs.

- Det var tyvärr så vi tänkte att det kommer att hända. Nu väntar vi på själva rättegången, som antagligen kommer före den 24 november, säger Aromaa.

Blickar framåt med folkets stöd.

Just nu förbereder Greenpeace sig inför rättegången med 30 ryska jurister till sitt förfogande. Också andra processer är på gång. Nederländerna har stämt Ryssland inför sjörätten, men också allmänheten visar sitt stöd. Över en och en halv miljon människor vädjar nu till ryska ambassader runt om i världen att frige aktivisten.

- Vi finns på plats i fängelset för att hjälpa aktivisterna, men vi arbetar också aktivt för att väcka opinion i världen. Samtidigt försöker vi lyfta fram sakfrågan, det vill säga orsaken till att de sitter i fångenskap i Ryssland - alltså på grund av det klimathot som hotar om vi tar ut den här oljan, säger Eriksson.

Sini Saarela mår efter omständigheterna bra och erbjuds till och med vegetarisk mat i fängelset.

- Vi har fått brev av Sini och vet att förhållandena inte är de mest bekväma, men hon mår bra. Man kan tänka sig att det inte är så trevligt att sitta inne i ett ryskt fängelse. Det är varmt, hon har fått vegetarisk mat och har klarat sig bra hittills, säger Aromaa.