Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Radon mäts rutinmässigt i Borgå

Från 2013
Radontestburk
Bildtext Radonet mäts med små testburkar som denna.

Borgå hör till de drygt 60 kommuner i Finland där radonhalten måste mätas på alla arbetsplatser. Borgå stad har koll på sina byggnader, intygar projektchef Tony Lökfors.

Yle Nyheter berättade på måndagen att man aldrig gjort radontester på de flesta arbetsplatser, daghem och skolor. Det här trots att lagen kräver tester. I det radonrika Östnyland är det flera kommuner där tester är obligatoriska, bland annat Borgå, Lovisa och Lappträsk.

- Vi testar rutinmässigt alla nya och nysanerade byggnader så i praktiken finns det ingen byggnad som inte blivit testad, intygar projektchef Tony Lökfors. Förstås kan det finnas nån fastighet som faller emellan kontrollerna men jag kan inte på rak arm komma på någon.

Staden får då och då förfrågningar av anställda som undrar om radonhalten på den egna arbetsplatsen blivit mätt.

- I samband med inomhusluftsproblem i fastigheter kommer radonfrågan upp. Då har vi mätt radonet för att säkerställa att problemen inte beror på gasen.

Radonreparationer kan kosta tiotusentals euro. Antingen kan man installera en fläkt i kryputrymmet under byggnadens golv eller så gör man ett rörsystem under byggnadens markförlagda platta. Sådant har gjorts i en del byggnader i Borgå stads ägo.

Radonmätningar görs på vintern och senast följande sommar är ett radondrabbat hus reparerat. Planeringen tar förstås sin tid, påpekar Lökfors.

Radon är en radioaktiv ädelgas som kan orsaka lungcancer.