Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kjell Westö: "Jag är fantastiskt glad"

Från 2013
Uppdaterad 21.10.2013 17:41.
Författaren Kjell Westöl
Bild: Linnéa Sjöholm / Yle

Författaren Kjell Westös nya roman Hägring 38 är nominerad för det svenska litteraturpriset Augustpriset. Kandidaterna tillkännagavs vid en presskonferens i Stockholm i måndags.

Yle Nyheter får tag i Kjell Westö på Arlanda flygplats då han är på väg tillbaka till Helsingfors.

- Jag fick veta om nomineringen för en vecka sedan, med löfte om att inte berätta för någon, inte ens de allra närmaste. Jag blev nog fantastiskt glad och överraskad, säger Kjell Westö. Jag har ju länge kommit ut i Sverige, men det har varit lite av berg-och-dalbana. Det var nog en ren och oförfalskad glädje då jag hörde om nomineringen, säger Westö.

Kjell Westös författarskap har rört sig i olika historiska skeden under 1900-talet, samtidsskildring, läget efter vinter- och fortsättningskriget och traumat efter inbördeskriget. Kjell Westö har märkt att hans böcker läses på olika sätt av finlandssvenskar, finskspråkiga och i Sverige. Kunskaperna om Finlands historia är ganska dåliga i Sverige och det präglar också den svenska läsarten.

- Jag har åkt omkring i Sverige på bibliotek och mottagandet har varit jättefint. Dom tycker att det är en spännande bok och en bok som går på djupet. Svenskarna uttrycker genuin förvåning över hur dramatisk Finlands 1900-talshistoria har varit och vad vi har fått stå ut med.

Westö tror att hans bok kan göra gott och svenskarna kan förstå oss som nation och folk. Det visar den respons som han har fått på sina romaner.

"Skenheligt att racka ner på tävlingar"

Kjell Westö verkar känna sig lite olustig med att delta i tävlingar som Augustpriset, Finlandiapriset och liknande. I grunden anser han att man inte kan tävla på samma linje i konst. Till och med inom samma genre, till exempel romankonsten kan det vara komplicerat att göra jämförelser.

- Men det vore skenheligt av mig att racka ner på tävlingar, för jag får erkänna att jag är en författare som har haft jättemycket nytta av dem, till exempel flera Finlandianomineringar och Finlandiapriset 2006, säger Westö.

Nomineringarna till Augustpriset

De övriga nominerade är Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek av Lena Andersson - Liknelseboken. En kärleksroman - Per Olov Enquist, Vitsvit - Athena Farrokhzad, Tre vägar - Katarina Frostenson och Porslinsfasaderna av Sven Olov Karlsson.

- Om somliga vet jag mera, om somliga mindre. Där finns ju legendarer som P.O. Enquist som jag har läst som ung studerande, han är en mästare i svensk litteratur. Katarina Frostenson och Lena Andersson känner jag också. Men jag har haft en så bråd höst att jag har inte haft tid att läsa en enda av dem. Men hemma på nattduksbordet väntar Lena Andressons bok, säger Kjell Westö

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. I år firar Augustpriset 25 år.

Så här skriver förläggareföreningen om Hägring 38:
Helsingfors 1938. Ett världskrig ska snart bryta ut. Ännu kan du köpa lantpaté och italienska oliver i saluhallen men i din port kan du misshandlas av okända, välklädda män.
Med thrillerns grepp visar Westö hur våldet och rädslan kryper närmare och att såren från det finska inbördeskriget 1918 långt ifrån är läkta. Blodspåren finns kvar och ingenting är förlåtet.

Westö är en av de stora Helsingforsskildrarna. Här för han in ett nytt element i sin vackra berättarkonst: den hotfulla spänningen.

Kjell Westö fick Finlandiapriset år 2006 för romanen Där vi en gång gått.

Möt Kjell Westö i Boktid.

Augustprisen delas ut på en gala den 25 november.

Diskussion om artikeln