Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Närproducerat framom rättvisemärkt

Från 2013
Uppdaterad 22.10.2013 11:10.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Närproducerat, ekologiskt eller rättvisemärkt? Våra livsmedel förses med allt fler märkningar. Konsumenterna i sin tur väljer oftast med plånboken, det vill säga det som är billigast.

Veckan för rättvis handel uppmärksammas mera på en del håll än andra. Ute på landsbygden eller i små städer är det sparsmakat med affischer och reklamkampanjer. Köpman Jan-Mikael Ekholm i Ekenäs blev påmind om temaveckan samma dag den inleddes. Hans matbutik satsar på lokalt producerad mat och ekologiska livsmedel. Det är också sådant kunderna frågar efter. Det är väldigt få som frågar efter rättvisemärkta produkter.

I rättvis handel ska jordbrukarna, arbetarna och de anställda behandlas med respekt och få jobba under hyggliga levnads- och arbetsvillkor. De ska också garanteras en minimilön enligt internationella fairtrade-kriterier.

Ekholm säger att det är svårt att kontrollera de rättvisemärkta produkterna. Han har dem i sitt sortiment, men säger själv att han sällan köper dem.

Å andra sidan är de rättvisemärkta livsmedlen ofta ekologiska, vilket medför att konsumenter som väljer ekologiskt ofta också köper rättvisemärkt.

De vanligaste rättvisemärkta livsmedlen är bananer, kaffe, te, kakao och choklad.