Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vandra för Fredrika och Johan Ludvig Runeberg

Från 2013
Uppdaterad 22.10.2013 10:08.
Bildtext Kurt-Erik Långbacka förevisar skissen på statyn "Hjärtats Saga" av Armi Nurminen
Bild: Yle/Sebastian Dahlström

På söndag ordnas en vanding för vår nationalskald och hans fru i Pargas. Det är den nygrundade föreningen Pro Runeberg som står för arrangemangen.

- Vandringen innebär startskottet för ett mångårigt projekt vars slutmål är att resa ett minnesmärke över Fredrika och Johan Ludvig Runeberg, säger Kurt-Erik Långbacka som är föreningens ordförande.

Guiden Magnus Sundman kommer att leda vandringen som startar vid replikan av huset där Runeberg bodde, och slutar vid Fredrikastugan. Tanken är att berätta om de vägar som Johan Ludvig och Fredrika själva vandrade, efter att de hade träffats i Pargas.

Redan tidigare blev det klart att det är konstnären Armi Nurminens verk, Hjärtats saga, som skall resas i Braheparken i Pargas. Föreningen Pro Runeberg arbetar nu aktivt för att samla in medel för att kunna avtäcka statyn redan nästa höst.

- Verket symboliserar kärlek och skapande, det blir en drygt två meter hög bronsring som blir ett vackert blickfång invid sundet i Pargas, säger Långbacka.

- Vår förhoppning är avtäckandet skulle kunna ske nästa år, då det är jämna år sedan Johan Ludvig Runebergs fördelse år 1804, tillägger Långbacka.