Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors officiellt en rättvis stad

Från 2013
bananer i en butik
Bildtext Helsingfors stad satsar på rättvisemärkta produkter.
Bild: Yle / Meri Herttua

I hela landet har intresset för rättvis handel ökat kraftigt under de senaste åren, men mera kunde göras, anser Rättvis handel rf. Därför vill föreningen lyfta fram de institutioner, städer och kommuner som har gjort speciellt mycket för etik och hållbarhet i anskaffningarna.

Nu är det Helsingfors universitet och Helsingfors som har gjort sig förtjänta av hederstitlarna Rättvis högskola och Rättvis stad.
Verksamhetsledare Janne Sivonen, vid Rättvis handel rf, säger att det syns på många sätt att staden jobbar för rättvis handel:

- Det finns väldigt många församlingar i Helsingfors som använder rättvisemärkta produkter, staden gör det själv i sina egna tillställningar, och dessutom är stadens cateringbolag Palmia ambitiöst när det gäller rättvis handel. Redan nu serverar Palmia upp till 12 000 koppar rättvisemärkt kaffe per dag. Också andra produkter finns i sortimentet, som frukt, honung, té och socker. Och många företag, caféer och restauranger i Helsingfors satsar på rättvisa produkter.

Janne Sivonen hoppas att utnämningen Rättvis stad ska öppna ögonen för alla helsingforsare, så att folk till exempel blir mer medvetna om verkligheten bakom koppen som värmer. Som att barn kan användas som slavar vid kakao-plockning. Eller att många kaffeodlare har usla affärs- och arbetsvillkor.

Rättvist inte längre lika med dyrt

Många anser ändå att det är dyrare med rättvisemärkta produkter. Priset är beroende av volymerna, säger Janne Sivonen.

- Nu när det köps mer rättvist än tidigare, så blir prisskillnaden bara mindre, när det gäller populära produkter som kaffe och banan. Bananerna är redan nere i en normal prisklass.

Städer och kommuner kan själva ansöka om att få hederstiteln Rättvis stad eller Rättvis kommun, men det kräver alltså en verklig satsning på rättvisa produkter.
Helsingfors är den sjunde staden i Finland som får utmärkelsen, efter bland annat Esbo. Dessutom har två kommuner fått den, Kyrkslätt helt nyligen. Men fler kunde kämpa för att få titeln, anser Janne Sivonen:

- Vi är långt efter Sverige i den här frågan. Där har många fler städer satsat på rättvis handel. Och personligen tror jag inte att det är större utgifter som hindar städerna från att försöka. Prisskillnaderna är inte längre så markanta.