Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ridskolan Hubertus är igång igen

Från 2013
Uppdaterad 22.10.2013 07:07.
Ridlektion på Hubertus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

En av Österbottens anrikaste ridskolor, Vasa Hubertus, har kommit igång med ridskoleverksamhet igen efter ett års avbrott. Den nya företagaren heter Leea Kaakinen och hon vill satsa framförallt på att utveckla juniorverksamheten.

Hubertus i Vasa satsar på juniorer

Programmet är inte längre tillgängligt

- Verksamheten har kommit bra igång och jag vill utveckla verksamheten så att juniorerna kan träna och tävla, säger Leea Kaakinen.

För tillfället driver Kaakinen ridskolan med fyra välskolade lektionshästar. Fokus ligger på ridskolelever som redan kan en del, men i framtiden hoppas hon kunna erbjuda ridlektioner också åt nybörjare.

Hubertus ridskola i Vasa kommer igång igen

Programmet är inte längre tillgängligt

Mia Salonen som sitter i styrelsen för Vasa Hubertus säger att föreningen nog kan ge privatlektioner åt helt nybörjare även om ridskoleverksamheten nu fokuserar på mer vana ryttare.

Mia Salonen sitter i Hubertus styrelse
Bildtext Mia Salonen sitter i styrelsen för Vasa Hubertus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Här finns en liten ponny som man kan pröva om man vill ta de första stegen som liten junior. Men det finns ju andra stall i området som lever på att ta emot små juniorer och har flera ponnyn. Så det är en klar nischindelning där, säger Salonen.

Svårt att få kontinuitet i ridskoleverksamheten

Vasa Hubertus startade sin ridskoleverksamhet redan på 1960-talet och var i och med det en av de första ridskolorna i hela landet. De senaste åren har ändå verksamheten haltat en aning eftersom de enskilda ridskoleföretagarna inte stannat så länge åt gången. Nu senast har ridskoleverksamheten haft till och med ett uppehåll på ett helt år.

- Det tog sin tid att hitta en ny företagare. Den här branschen är sådan att ombytligheten är ganska stor när det gäller ridskoleföretagare. Så det är viktigt att vi får en som satsar på träning och tävling, säger Salonen.

Heidi Kaarto och Sofie Smeds är båda 13-år men har ändå hunnit rida i många år. De rider båda regelbundet vid Vasa Hubertus sedan verksamheten igen kommit igång igen.

Ridlärare Leea Kaakinen vid Hubertus
Bildtext Leea Kaakinen är ridskoleföretagare vid Vasa Hubertus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Det är underbart att få vara med hästar och vara i stallet, säger Heidi Kaarto.

- Jag bor i stan så det går mycket lättare att komma hit nu direkt med bussen. Förr var det så långt till stallet att mamma och pappa måste föra så det var lite jobbigt, säger Sofie Smeds.

Båda flickorna är mycket nöjda med ridlektionerna och tycker att de lär sig en hel del. Visionerna för framtiden är också klara.

Heidi Kaarto och Sofie Smeds rider på Hubertus
Bildtext Heidi Kaarto och Sofie Smeds trivs i stallet
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Jag skulle vilja bli hoppryttare, men det är jättesvårt, så vi får se, säger Heidi Kaarto.

- Jag skulle vilja kunna rida bra i alla gångarter och hoppa 50 cm, säger Sofie Smeds.

Ny manege ger nya möjligheter

Visioner för framtiden har också Vasa Hubertus. Föreningen har just rivit ner sin gamla manege och beställt en ny från Sverige som kommer att sättas upp i november.

- Det blir mera inomhustävlingar och regionala tävlingar har vi inte kunnat ha på vintern så det här ger goda möjligheter till inomhustävlingar vintertid, säger Salonen.

Allt som allt bor det 33 hästar i Vasa Hubertus stall. Största delen av hästarna är privatägda. Föreningen driver stallet och ridskoleföretagaren hyr in sig i föreningens stall.

Just nu är det också aktuellt att bygga om i stallet eftersom nya EU direktiv kräver större boxar än de som stallet har för närvarnade. En häst med mankhöjd över 1,60 meter skall ha en box som är minst 9 kvadratmeter stor från och med januari 2014.

- Det är vad alla ridskolor råkar ut för nästa år, säger Salonen.