Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Adam, del 2 - Osäkerhet inför studierna

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 10:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

Eftersom Adam inte fick jobb som artesan har han sadlat om. Nu börjar han andra året på linjen för formgivare på Novia i Jakobstad. Inför skolstarten är känslorna blandade.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Jag vet inte hur det känns att börja skolan igen, säger Adam. Lite halvläskigt om någon lärare har kommentarer om hur lite skolarbete jag gjorde förra året.

En bit in i studierna är Adam osäker på om han hittat rätt.

- Jag har funderat fram och tillbaka med skolan om jag ska gå kvar eller göra någonting annat.

Helst skulle han ha inlett studier till möbelformgivare i Åbo, men det gemensamma första året med de som studerar till textilformgivare var ingenting som lockade Adam.

- Jag har inget intresse alls av att formge kläder, textiler eller tyger.

Var osäker på utbildningen

Adams första år på linjen för formgivare var enligt egen utsago jättejobbigt. Dels hade han haft ett par mellanår och dels kändes hoppet från yrkesskola till högskola stort.

- Det att man skulle anmäla sig till kurser och lämna in feedback på kurserna kändes jättekonstigt. Sedan hade vi under det första året väldigt många kurser som jag inte var intresserad av. Vi gjorde inte speciellt mycket som hade specifikt med formgivning att göra.

Adams skola ligger i Jakobstad, men han bor i Karleby. Det blir långa och tunga resor. Adam cyklar, liftar, och åker longboard. Dessutom får han ibland skjuts med kompisen som han delar bostad med. Något som hennes mamma, till Adams stora förtret, har synpunkter på.

- Mamman tror att rumskompisen känner sig tvungen att köra mig till skolan, men jag har sagt att jag inte förväntar mig att hon skall skjutsa mig. Planen är att jag så fort jag får motorcykelkörkortet skaffar mig en billig moped som jag kan köra till och från Jakobstad med.

Skönt att studera hemifrån

Under den första skolveckan designar Adam och hans studiekompisar skyltfönster. På fredag har de självstudier och i Adams grupp har de beslutat att han inte behöver komma till skolan. En lättnad då skolvägen känns allt mera stressig.

- Det har varit mer än lite problem. Jag har åkt buss två morgnar, fick skjuts första dagen, och så hoppade jag på med min klasskompis en morgon. Sedan åkte jag tillbaka med buss en gång, cyklade en gång, och så kombinationen longboard och lift två gånger. Hittills har kombinationen longboard och lift varit absolut bäst.

Se och läs fler artiklar om Adam:

Adam, del 1 - Identitet som transperson
Adam, del 2 - Osäkerhet inför studierna
Adam, del 3 - Född i fel kropp
En andra pubertet


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata