Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Eva Frantz: Rädda också de icke-blonda barnen

Från 2013
Uppdaterad 22.10.2013 11:29.
Eva Frantz
Bild: Jyrki Valkama

Maria kallas hon, den lilla flickan på bilden som spridits i hela världen under de senaste dygnen.

Hon uppfattas vara där omkring en fyra år, eventuellt något äldre, och på bilden kisar hon in i kameran som om hon var bländad. Hon är klädd i en grå och ren t-skjorta, men det blonda håret som är flätat i små flätor är ganska rufsigt. Hårtopparna är förresten bruna, så det verkar som att flickan haft färgat hår tidigare. Händerna håller hon så onaturligt att jag undrar om inte någon har bett henne att hålla upp dem så man ska kunna se de smutsiga fingarna.

Det sägs att hon är kidnappad. Att hon förts bort av människor som tvingat henne att dansa för pengar och tigga på gator. På nätet sprids också skakiga filmer där Maria motvilligt dansar lite grann tillsammans med två vuxna i en romskt läger i Farsalos i Grekland. Hon verkar inte tycka att det är speciellt kul men det är ju i och för sig inte ovanligt att fyraåringar vägrar showa på beställning.

De som Maria bott hos hävdar att de har adopterat henne. Förvisso inte på helt laglig väg, men med de biologiska föräldrarnas samtycke. De säger att de inte har tvingat Maria till någonting alls och att hon har haft det påvert men bra. Att de älskar henne som om hon var deras egen dotter.

Om de talar sanning eller inte får tiden utvisa. Nu har i alla fall de eventuella adoptivföräldrarna gripits och Maria tagits om hand av en barnskyddsorganisation och hon uppges må riktigt bra.

Historien om Maria är obehaglig på så många sätt. Visst, ifall det är så att hon är ett offer för människohandel är det fasansfullt. Men jag blir illa till mods av att så mycket av fokus i massmedia satts på Marias hårfärg.

Tusentals människor har hört av sig och velat ge lilla Maria ett hem. "Den blonda ängeln" kallas hon i grekisk media. En blond ängel bortrövad av romer. Visst är det smaskigt. Det låter nästan som en Allersroman. Och allmänhetens iver att finna en lösning på gåtan Maria är förståelig, Maddy McCann är fortsättningsvis försvunnen och barnen i Syrien far illa, vi skulle helt enkelt behöva en solskenhistoria emellanåt.

Man frossar nu i detaljer om att det fanns både vapen och droger i det läger där Maria vuxit upp. Men det fanns sannolikt också väldigt många andra barn i lägret. Fast de kanske inte hade blå ögon och blont hår. Är det verkligen så att ingen reagerar om ett svarthårigt litet barn dansar och tigger på gatan? Ska nyheten vara ”Så här levde Maria i lägret” eller ”Så här lever barn. I EU. As we speak”?

Människohandel, eller trafficking, är i dag den tredje största brottsliga verksamheten i världen (efter narkotika- och vapenhandel). FN räknar med att upp till 1,2 miljoner barn blir offer för människohandel varje år. En hisnande siffra.

Men är det verkligen mera upprörande att en lintott från Nordeuropa förs bort från sina föräldrar än när samma sak drabbar ett svart unge i slummen i Brasilien?

Jag hoppas innerligt att berättelsen om Maria får ett lyckligt slut. Och det önskar jag också de barn bland de 1,2 miljonerna som inte råkar vara blonda änglar.