Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vapenvägrarförbundet: ”Ta inte värnplikten på gravallvar”

Från 2013
Uppbåd i Raseborg.
Bildtext Vapenvägrarförbundet ordnade ett jippo med clowner utanför uppbådet i Helsingfors.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Idag (tisdag) inleddes uppbådet i Helsingfors finska Arbis. I samma veva ordnade Vapenvägrarförbundet ett jippo med clowner och karnevalsstämning utanför platsen för att informera om alternativ till värnplikt,

- Vi delar ut flygblad till dem som kallats till uppbåd. Idag (tisdag) har vi ett specialprogram med ett gäng som trummar och med clowner. Vi vill påminna människor att det här med värnplikt inte behöver vara gravallvarligt och att det i dagens värld inte längre är ett helt klokt alternativ, berättar Kaj Raninen från Vapenvägrarförbundet.

Hur reagerar människorna?

De tar emot flygbladen, men stannar inte för att diskutera saken desto mera. Här i Helsingfors och huvudstadsregionen reagerar folk överhuvudtaget inte så kraftigt på vad vi gör.

Personalen i försvarsmakten då?

Personalen förhåller sig också sakligt till det här. Vi har inte haft några större konflikter de senaste åren.

Hur framgångsrik är kampanjen?

Det kan jag inte svara på ännu. Men över ett par tusen gör civiltjänstgöring och så finns det ungefär ett tiotal som totalvägrar. Förra året fanns det ungefär fyrtio. De som befrias från värnplikten är ungefär en fjärdedel av männen. Och det är ett tecken på att det här systemet är gammalmodigt och att det inte är så vettigt. Det borde förnyas och helst slopas helt och hållet.