Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Låt studenterna renovera upp tomma fastigheter”

Från 2013
Uppdaterad 22.10.2013 13:09.
Bildtext Mia Haglund har en vision om framtida studentboende
Bild: YLE/Ted Urho

Själv skulle Mia Haglund gärna fixa upp en stor industrihall och bo i den. Visionen är att de fastigheter som idag står tomma kunde användas som studentboende.

-Det finns så jättemycket tomt utrymme, bara Helsingfors fastighetskontor har hundratusen kvadratmeter utrymme som står tomt. Man behöver inte alltid bygga nytt, utan man kunde ta i bruk gamla kontor och industribyggnader och forma om dem till bostäder.

Haglund, som studerar sociologi och jobbar med vänsterpolitik, är medlem av konceptgruppen KEKO som kom på idén med självrenoverade studentbostäder i en tävling om hur välfärden kan utvecklas i framtiden.

Morgonöppet: Nytänk i studentboende

Programmet är inte längre tillgängligt

-Vår idé är att man får studerande och unga som står i bostadskö att vara med och forma sin bostadsmiljö. Det skulle också finnas sociala tjänster i de här bostadsområdena, så man kan få stöd av varandra.

Några ord om det här med ansvar

Finland är som bekant ansvarsfrågornas förlovade land, och Haglund medger att man ännu måste fundera på hur man löser den frågan. Om studenterna som privatpersoner renoverar en fastighet, vem är då ansvarig för det?

-Det kräver ganska mycket samarbete och välvilja mellan de olika parterna. Det som vi också tänkt på är att det inte alltid behöver vara en permanent lösning.

Haglund menar att konjunkturläget just nu är sådant att företag nöjer sig med mindre och mer avsides utrymmen, och då kunde de fastigheter som står tomma tillfälligt bli studentbostäder, och sedan återgå till att hysa företag när konjunkturen svänger.

Skulle Haglund själv få välja ett renoveringsobjekt att bo i skulle det vara något otypiskt.

-Jag tycker själv jättemycket om gamla industrilokaler där det är högt i tak och det finns mycket utrymme för kreativa lösningar. Å andra sidan går där ju ganska mycket utrymme till spillo om det bara är några få personer som utnyttjar de stora hallarna.