Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Schlagerlegenderna bjöd på show

Från 2013
Uppdaterad 26.10.2013 14:13.
siw malmkvist, ann-louise hanson, towa carson, seniorskeppet, radio vega
Bildtext Schlagerlegenderna Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson kan det här med show
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Aldrig har man sett så många Frimans bussar vid Olympiakajen i Helsingfors som på måndag morgon i medlet av oktober, då det var dags för Seniorskeppet att lägga ut med stäven mot Stockholm.

Seniorskeppet: Svenska pensionärsförbundets kryssning 14.-16. oktober 2013. Del 1/2

Programmet är inte längre tillgängligt

Seniorskeppet: Svenska pensionärsförbundets kryssning 14.-16. oktober 2013. Del 2/2

Programmet är inte längre tillgängligt

Destinationshamnen var inte det viktigaste utan själva kryssningen, som bjöd på underhållning, god mat, workshoppar och framför allt trevligt sällskap. Många av deltagarna lär ha hittat nya vänner just på dessa kryssningar. Väl framme i Stockholm hade man möjlighet att åka på några timmars utfärder till olika håll av den svenska huvudstaden.

Seniorskeppet hette kryssningen i år. I många år gick den under namnet Kaffekvarnskryssningen, och hade då en koppling till Radio Vegas musikprogram Kaffekvarnen. Årets kryssning var ett samarbete mellan Svenska Pensionärsförbundet, Kulturfonden, Sus Productions och Yle/Radio Vega. Den här gången råkade kryssningen vara samma vecka som södra Finlands höstlov så det var barnfamiljer och seniorer i en kompott och båten var fullsatt, vilket betydde närmare 2000 personer.

60-tal, rock’n roll och Idol-Antti

För den som var ivrig att få se idolen från Idols-tävlingen, Antti Tuisku, var det möjligt att trängas med skolungdomarna och deras föräldrar på Promenaden på kvällen. Medan det i dansrestaurangen dansades till 60-tals rock’n roll, som vasabandet Allan & Astronauts stod för. Kände man för att sjunga annanstans än i karaokebaren, sjöngs det allsång med astronauterna och med Calle Pettersson och Susann Sonntag. Vid midnatt bjöds det på en Heja Sverige-show, med sverigehittar från de senaste årtiondena. På returresan var dansrestaurangen smockfull då det blev allsång och en nostalgisk musikshow med de svenska damerna Towa Carson, Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist.

Äldsta vasabandet som fortfarande spelar

Allan & Astronauts är ett band som, grundades redan i medlet av 80-talet i Vasa, och de har fortfarande 40-50 spelningar per år. Dansbar rock’n roll och pop är deras genre och solisten och frontfiguren är Ilkka ”Allan” Niemi. På kryssningen fick vi höra många hittar från 60-talet: Let’s twist again, Hound dog, Fever, Cadillac, Can’t by me love osv.

Allan & Astronauts var husband under kryssningen och ackompanjerade gyllene rösten från Ingå, Susann Sonntag, och den musicerande bankdirektören Calle Pettersson.

Grand old ladies med tiotals hittar i bagaget

Talar man om den svenska trion Towa, Ann-Louise och Siwan, då är det nog verkliga veteraner i inom showbis vi talar om. Towa Carson var bara 18 då hon började sjunga på scen i sin hemstad Eskilstuna på 50-talet. Hennes mest kända låtar är Spara sista dansen, De tre klockorna och Alla har glömt.

Siwan minns vi bäst för hennes mjuka och låga röst i sångerna Mamma är lik sin mamma, Flickor bak i bilen och Augustin. För oss finländare är hon dessutom intressant för hon har varit gift med självaste Lasse Mårtenson.

Min greve av Luxemburg och Vita rosor från Aten är sånger som hör ihop med Ann-Louise. Av de tre damerna är det hon som har haft flest sånger på Svensktoppen: hela 50 st! Hon är gift med musikern Bruno Glenmark – som också var med på kryssningen och skötte ackompanjemanget åt damerna.

- Den tacksamma och glada publiken är orsaken till varför vi vill fortsätta sjunga.

Det säger Towa, Ann-Louise och Siwan då man frågar dem varför de vill sjunga trots relativt hög ålder

- Se’n då ingen längre kommer till våra shower, och det skrivs i tidningarna att käringarna borde lägga av, då slutar vi.

På onsdag 23.10.2013 hör ni i Radio Vega en mix av musikshowerna ombord.

Kl.21.10 – 22 Allan & astronauts, Calle Pettersson och Susann Sonntag

Kl 22.15 – 23 Towa Carson, Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist

Mer om ämnet på Yle Arenan