Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

SDP i Helsingfors har inte följt partilagen

Från 2013
SDP:s partikansli i Hagnäs.
Bildtext SDP:s Helsingforsdistrikt har sitt kansli i Hagnäs.
Bild: Fred Wilén/YLE

SDP:s Helsingforsdistrikt har 2011, 2012 och 2013 fått ett bidrag på 25 000 euro per år från Helsingfors arbetarförening. Distriktet har låtit bli att redovisa bidraget för Statens revisionsverk fastän det enligt partilagen bör redovisas.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade om stödet den 11 oktober. Då hävdade verksamhetsledare Hanna Isbom att det inte hör till de stöd som bör redovisas eftersom det kommer från en närstående förening.

Efter att Isbom senare bekantade sig med saken kom hon fram till att en redovisning bör göras och de bidrag SDP fått 2011, 2012 och 2013 finns nu redovisade på Statens revisionsverks webbplats. Redovisningen är gjord den 11 oktober.

- Jag litade på min företrädare som uppgav att bidraget inte bör redovisas. Orsaken är att vi har trott att arbetarföreningen var en del av partidistriktet, säger verksamhetsledare Hanna Isbom då Yle Huvudstadsregionen nu ringer upp henne.

Har du bekantat dig med partilagen?
- Jo, det har jag gjort, men jag visste inte att det här bidraget bör redovisas. I vissa fall räknas arbetarföreningen till en bidragsgivare som man inte bör redovisa för.

Isbom säger att efter den tidigare intervjun bekantade hon sig närmare med saken och insåg då att bidraget bör redovisas. Dessutom har Statens revisionsverk nu en egen granskning på gång bland partiernas Helsingforsdistrikt.

Yle Huvudstadsregionen har i en rad inslag och artiklar granskat ekonomin i partiernas Helsingforsdistrikt. Här är alla artiklar:
Sannf i Helsingfors har slarvat bort kvitto - bokslutet inte godkänt
SFP:s Helsingforsdistrikt gjorde vinst på tiotusentals euro i fjol
Tarasti: Möjligt att det är fråga om jäv
Samlingspartiet får stöd av byggbolag - ser inga problem med jäv