Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aktias Tyrväinen: Så blir Finland konkurrenskraftigt

Från 2013
Åbo hamn.
Bildtext Ingen fart på exporten just nu
Bild: Yle/ Nora Engström

Förra veckan lyckades USA undvika en akut skuldkris och Finland fick högsta kreditbetyg (AAA) av Standard & Poor´s. De båda händelserna skapar förutsättningar för att få ordning på den finländska ekonomin, skriver Aktias chefsekonom Timo Tyrväinen.

På kort sikt är det bra att Finland får högsta betyg av kreditvärderingsinstituten eftersom det håller räntan nere.

- Om Finlands betyg försvagades, skulle staten tvingas betala en högre ränta för sin skuld. Då skulle det vara svårare att trygga välfärdssystemen, säger Tyrväinen.

Just nu är läget inte bra i ekonomin. Exporten rullar inte och industriproduktionen minskar. Dessutom dämpas ekonomin av en del politiska beslut. Men trots det dystra läget finns ljusglimtar.

- Den största positiva överraskningen på åratal inom den finländska ekonomiska politiken var regeringens paket för att balansera den offentliga ekonomin, säger Tyrväinen. Den andra viktiga saken är ett måttligt löneavtal på arbetsmarknaden.

Både strukturpaketet och löneavtalet är sådana att de ger utdelning på lång sikt. Regeringens paket måste ännu konkretiseras och målet är att få så många som möjligt ut på arbetsmarknaden samtidigt som arbetskarriärerna förlängs. Ett måttligt löneavtal hjälper till att ta igen en del av den konkurrenskraft som Finland har tappat gentemot Tyskland och Sverige.

- Nu behövs mycket återhållsamma löneförhöjningar under 4-6 år. Den löneuppgörelse som man förhandlar om nu kan bli det första steget på en lång väg. Frukterna skördas i slutet av årtiondet, skriver Aktias chefsekonom Timo Tyrväinen.

Läs Tyrväinens "Teser och tolkningar" här.

Diskussion om artikeln