Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronaria lovar vårda på två språk i Sjundeå

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Sjundeå hälsovårdscentral
Bildtext Coronaria flyttar in i Sjundeå hälsovårdscentral 1.3.2014.
Bild: Yle/Minna Almark

Radio Vega Västnyland: Coronaria tar över vården i Sjundeå

Programmet är inte längre tillgängligt

Från och med första mars nästa år tar Uleåborgsföretaget Coronaria Hoitoketju Oy över hälsovårdsverksamheten i Sjundeå.Sjundeås grundtrygghetschef hoppas att övergången sker så smidigt som möjligt. Enligt henne ska vården inte förändras nämnvärt jämfört med nuläget.

Benita Öberg
Bildtext Grundtrygghetschef Benita Öberg
Bild: Yle/Minna Almark

Drygt ett år efter att Sjundeå tog över hälsovården i egen regi kommer det vårdföretag som sköter hälsovården i kommunen att bytas ut. Det nya företaget, som ska ta över efter Doctagon heter Coronaria Hoitoketju Ab och har totalt 700 anställda. Företaget är en av landets största vårdproducenter.

Bra med valmöjlighet

Totalt sex företag hade lämnat in en offert på att sköta vården i kommunen och Coronaria var helhetsmässigt det bästa alternativet enligt grundtrygghetschefen Benita Öberg.

Prismässigt var Coronarias anbud det nästdyraste, men ändå betydligt billigare än Doctagons anbud. När det gäller kvalitetspoängen placerade sig Coronaria på en andra plats bland anbuden.

- Eftersom Sjundeå finns nära Helsingfors och Esbo, så hade jag väntat mig minst sex anbud, säger hon. Det är bra att vi kan välja och att det finns intresse.

Mera tid för övergången

Enligt Öberg är det bra att kommunen den här gången har lite mera tid för övergången från en vårdproducent till en annan, jämfört med situationen för ett år sedan då Doctagon i brådskande ordning tog över verksamheten vid hälsovårdscentralen.

- Det är bra att Coronaria inleder sin verksamhet först i mars nästa år och inte vid årsskiftet.

För klienterna kommer bytet troligtvis att innebära nya vårdkontakter, men Öberg hoppas naturligtvis att övergången sker så smidigt som möjligt. För kommunens del innebär bytet av vårdproducent desto mera arbete.

- Förvaltningsmässigt handlar det om stora saker att få igång verksamheten, säger hon. Det handlar om olika vårdlov och att alla dataprogram ska fungera och så vidare. Det kräver massor av jobb och förberedelser, så det är tur att vi har lite mera tid än förra året.

Personalen ska vara tvåspråkig

Coronaria förbinder sig att vid icke-brådskande fall ge tid till läkare inom tre dygn och till sjukskötare inom ett dygn. Vidare har företaget lovat fem läkartjänster och sex vårdare, plus att de har tillgång till geriatriläkare och psykiatrisk konsultation. All personal ska vara tvåspråkig och behärska svenska och finska både muntligen och skriftligen.

Coronaria har ett treårigt kontrakt med Sjundeå kommun och efter det en option på ett år att fortsätta sköta hälsovården i kommunen. Enligt Benita Öberg är det här en lämplig period.

- Det är ingen idé att ha ett kortare kontrakt och eftersom vi inte vet hur det går med bland annat kommunreformen och hälsovårdsreformen, så vill vi inte binda oss för en längre tid än så.

Läs också: Doctagon får lämna Sjundeå