Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rumänska taveltjuvar fick hjälp?

Från 2013
Uppdaterad 22.10.2013 19:48.
Tom plats där en av tavlorna som stals från Kunsthal i Rotterdam 16 oktober 2012 hängde
Bildtext på tre minuter var sju konstverk borta
Bild: EPA / Robin Utrecht

De tre rumänska män som står åtalade för att ha stulit flera värdefulla tavlor under en spektakulär kupp i Holland i fjol säger att de hade hjälp inifrån.

Männen har medgett att de stal sju tavlor målade av bland annat Picasso, Monet och Matisse från ett museum i Rotterdam. Och enligt en av de åtalade hjälpte någon inne i museet dem.
Mannen har ändå vägrat avslöja personens identitet.

Stölden har kallats århundradets konststöld. På tre minuter var tavlorna borta. Männen bar iväg med dem i en säck och transporterade dem sedan landvägen till Rumänien.

Männen försökte sälja tavlorna på svarta marknaden, men eftersom de inte hade kontakter lyckades det inte.

Männen lämnade sedan tavlorna med den ena mannens mamma. Hon misstänks ha bränt upp en del av dem i sin spis för att förstöra bevisen.

Experter analyserade askan från spisen och hittade rester från tre oljemålningar och ramar av den typ som användes i slutet av 1800-talet. Men det har inte gått att bekräfta om askan tillhörde någon av de stulna målningarna.

Bland målningarna som stals fanns bland andra Picassos ”Harlequin Head”, Monets ”Waterloo Bridge” och ”Girl in Front of Open Window” av Paul Gauguin. De är värda tiotals miljoner euro.