Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skuggbudgetar har bara indirekt betydelse

Från 2013
Uppdaterad 23.10.2013 21:33.
Kimmo Grönlund
Bild: Åbo Akademi

Skuggbudgetarna påverkar inte den genomförda politiken i ett system där regeringspartierna har egen majoritet i riksdagen. Men de har en viktig indirekt betydelse i demokratin, säger Kimmo Grönlund, forskare och professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

- Särskilt i det här landet där politiken snarare präglas av alternativlöshet än alternativ är det viktigt att oppositionen får komma med alternativ till regeringspolitiken.

Hur trovärdiga brukar de så kallade skuggbudgetarna vara till innehållet?

- Nu har jag inte ännu hunnit bekanta mig med de förslag som Centern och Sannfinländarna lagt fram.

- Men allmänt ger det oppositionen ett redskap att presentera, särskilt på utgiftssidan, det som man vill satsa på. Helt från luften kan man ändå inte ta sina förslag, eftersom de ju kommer att granskas av regeringspartierna som gärna letar efter brister och luckor i förslagen. Samtidigt handlar det som sagt om att erbjuda alternativ. Sällan skulle samma partier genomföra skuggbudgetarna som sådana om de satt med i regeringen.

Vem riktar oppositionspartierna sig till med sina skuggbudgetar?

- Till sina anhängare i första hand. Men man vill också skapa offentlig debatt kring den politik som regeringen för.

- Det är ett helt normalt förfarande i vår demokrati att beslut som fattas ska prövas i den offentliga debatten. I idealfallet skulle vi förstås ha en enhetlig opposition men det har vi ju inte i dagsläget. Båda oppositionspartierna vill in i regeringen men har inte enad front.