Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militärövning orsakade australisk storbrand?

Från 2013
Uppdaterad 23.10.2013 15:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Skogsbränderna i Australien förvärras - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Australiensarna uppprörs nu av uppgifter om att den största av de pågående skogsbränderna kan ha orsakats av en militärövning.

Branden, som rör sig ungefär 150 kilometer väster om Sydney, bröt ut för en vecka sedan, och uppges ha fått sin början i samband med en artilleriövning.

Tack vare avtagande vindar har brandmännen lyckats förhindra tre av de största bränderna att bilda en massiv brandfront. Krisen är ändå långt ifrån över.

Över 200 hus har redan brunnit ned i storbränderna i delstaten New South Wales i sydöstra Australien.

Tusentals brandmän kämpar mot elden

Över 3 000 brandmän kämpar mot skogsbränderna i New South Wales.

Chefen för räddningsarbetet meddelade tidigare att läget är utom kontroll och att försöken att få bukt med bränderna försvåras av varmt väder och kraftig vind. Han beskrev läget som mycket nära det värsta tänkbara och varnade för att fler liv kan vara hotade.

Sammanlagt pågår 59 bränder i delstaten.

Hittills har 120 000 hektar brunnit i delstaten och 200 hem har förstörts. Tusentals australier har uppmanats att lämna sina hem.

Klimatförändring blandas in

FN:s klimatchef Christina Figueres har sagt att fastän de senaste skogsbränderna inte direkt kan kopplas till klimatförändringen finns det absolut ett samband mellan bränderna och stigande temperaturer.

Premiärminister Tony Abbot tillbakavisar påståendet trots att han vill ta klimatfrågor på allvar. - De här bränderna beror inte på klimatförändringen utan på livet i Australien, sade Abbot.