Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Paula, del 2 - Fem ansökningar, fem nej

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 16:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Paula del 2 - Fem ansökningar, fem nej - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Om man får tro kompisen Ragnar hjälper Paula till på sina föräldrars gård i Karleby, hänger med pojkvännen Bennet och lagar plättar. Som arbetssökande lägger hon också en hel del tid på att läsa platsannonser.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- I sommar har jag sökt fyra eller fem jobb, berättar Paula. Det var ett jobb jag var ganska säker på att jag skulle få, men då de sa nej var det första gången jag började förstå de ungdomar som har mindre och mindre lust att söka jobb. Om alla ändå bara säger nej, fast man helt säkert är kvalificerad.

Ett intresse som betyder mycket för Paula är att spela tv-spel. I framtiden skulle hon gärna själv utveckla tv-spel och funderar därför på att söka in till en utbildning med fokus på digital media nästa år. Tidigare har hon studerat traditionell bildkonst, men kommit fram till att det inte är vad hon helst jobbar med.

- Jag vet inte om det är min passion nummer ett att jobba ensam i en ateljé. Om man inte har en publik känns det lite jobbigt och onödigt ibland. Det är mera som min ”nummer två passion”.

Svårt att hitta jobb

Det är svårt att få jobb som bildkonstnär. Paula hade, efter studierna, hoppats på en praktikplats på en designstudio i Karleby. Till hennes stora besvikelse fick hon avslag.

- Om man vill göra någonting inom konst och kreativitet verkar det som att man själv måste starta företag för att få göra det på heltid. Det är svårt att hitta någonting inom min utbildning.

Paula stretar på. Hon rycker in och hjälper föräldrarna på gården och fortsätter söka jobb. Ett glädjebesked är att en arbetsgivare plötsligt hör av sig.

- Jag fick ett mejl igår. Det kan hända att han anställer mig.

Se och läs flera artiklar om Paula:

Paula, del 1 - Dåliga besked från arbetskraftsbyrån
Paula, del 2 - Fem ansökningar, fem nej
Paula, del 3 - Äntligen ett ja


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata