Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Fråga dina föräldrar först”

Från 2013
Bildtext Kaarlo Rainio, från Helsingfors Släktforskare, visar upp tidskriften Släktforskaren.
Bild: Yle/Carina Bruun

Det är Kaarlo Rainios, styrelseordförande för Helsingfors Släktforskare, tips till alla som vill börja släktforska. Familjer sitter nämligen på mycket information och spännande personer i släkten intresserar folk.

Morgonöppet: Man behöver inte heta 'von' eller 'af' för att släktforska

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det handlar om ett intresse som ofta vaknar av något speciellt och så vill man veta mera, berättar styrelseordförande Kaarlo Rainio.

Ofta kan man själv gå in på nätet och börja med sin forskning, men när man kommer så långt som sex generationer tillbaka i tiden så behöver man enligt Rainio hjälp av sakkunniga. Han påminner att det också lönar sig att fråga hjälp av släktingar som lever.

- Om man börjar forska ska man först fråga sina föräldrar och ta kopior på papper. Det finns ett intresse och har alltid funnits ett intresse för släktforskning.

Vad är folk intresserade av, vill de veta om det finns ett ”von” i släkten?

Nej, folk är intresserade av sin bakgrund. Man vill veta om det finns intressanta personer i släkten.

Hur ser släkterna ut i Helsingfors och huvudstadsregionen?

Det finns gamla Helsingforssläkter, men väldigt många är inflyttade. Egentligen är vi alla invandrare. Många finlandssvenskar har rötter i Skottland, Ryssland men framför allt i Baltikum.

Den här veckan uppmärksammar föreningen Helsingfors Släktforskare sina fyrtio år av gediget släktforskande. På Galleri Arbis kan man se utställningen Rötter - 40 år av släktforskning fram till den första november.