Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kroatisk rockare snor kameran av Yle

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
X3M-tv: Kroatiska rockaren Gibonni snor Yles kamera - Spela upp på Arenan

Gibonni är en av de mest folkkära rockmusikerna på Balkan. Fastän han lätt fyller en kroatisk stadion är han rätt okänd på våra breddgrader. Nu vill han nå ut till hela Europa - och börjar med att röva en dyr tv-kamera av Yle. Se videon!

Efter giget som Yles förbluffade tv-fotograf sent glömmer träffar jag Zlatan Stipišić Gibonni på ett soligt strandkafé i musikerns hemstad Split, Kroatien. Jag är nyfiken på hans syn på Europa. Gibonni är Unicef-ambassadör och något av en hippie vars 20-åriga solokarriär alltid har lyckats överskrida de skarpa etniska gränserna på Balkan. Han är en slags fredsduva från en del av Europa känd för konflikter. Dessutom har han just kommit ut med sin första engelskspråkiga skiva någonsin, ett skivsläpp som förresten sammanföll med Kroatiens inträde i EU i juli i år.

- Då kriget bröt ut här blev jag för en gångs skull besviken på rockmusiken. Jag tänkte att Guns N' Roses skulle säga "stoppa kriget" eller att det skulle uppstå ett nytt Woodstock. Men det hände inte. Jag började själv ge konserter för att hjälpa flyktingar, och fortfarande uppträder jag för välgörenhet, till exempel för minröjningsprojekt som fortfarande behövs här.

Girls for soldiers, innocent kids will be slaves,
A brave man for black birds, those are the rules of the game.

Den första singeln från den nya skivan heter Hey Crow och är en dyster diskussion mellan en korp och en man som ska hängas.

- Det handlar om krigets regler. Förloraren förlorar allt och tvingas på flykt. Så har det alltid varit, i tusentals år.

Resten av den engelskspråkiga skivan 20th Century Man är dock betydligt ljusare och okrigisk. Att albumet kommer ut just nu då Kroatien ytterligare öppnar sig mot väst är ändå bara en slump, säger Gibonni.

Älskar Europa

- Det är ett bra album, det är lite annorlunda än det som redan finns på europeiska marknaden och jag tror det finns tillräckligt människor i Europa som vill höra det. Men det var inte en planerad tajmning. Att marknaden blir större spelar ingen roll för mig, jag ger hela mitt hjärta till spelningen oberoende om det finns 15, 1 500 eller 1 5000 människor i publiken.

Bildtext Gibonni valde en plats vid Medelhavet för intervjun.
Bild: YLE / Jukka Tyni
Ett par på konsert ger varandra en puss
Bildtext Kärlek i luften på Gibonnis konsert.
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

Han refererar till spelningen vi filmade, där publiken var rätt liten - 1 500 personer. I och för sig en bra summa i en stad med 3 000 invånare.

Gibonni visar sig ändå vara en stor vän av ett enat Europa.

- Jag tror på Europa 150 procent. Vi har en livsstil som är unik. Vi är inte mot någon eller försöker inte utnyttja någon annan. Vi är bara här för att rädda vår egen livsstil och våra rötter och idéer är gemensamma. Och jag är en optimist. Vi kommer att få det ännu bättre i Europa och redan nu är det ganska bra. Det är skrattretande att tala om kris i Europa om man ser på hela världen.

- Jag ser Europa som ett skepp. I det skeppet är Tyskland motorn, Storbritannien är kommandobryggan... Skandinavien är ett sofistikerat kontrollrum med GPS så att vi inte tappar bort oss i dimman... Frankrike är soldäcket. Kroatien är kabyssen dit man kommer för att äta genuin mat. Men jag vill inte säga vem som är ankare, säger Gibonni med ett stort skratt.

Historiskt gig

Gibonni verkar njuta av varje situation som hans yrke medför - till och med av att improvisera fram roliga liknelser för en finsk journalist.

- Jag lever min dröm. Människor har sin hobby som de kommer hem till från jobbet, men jag hör till den lyckligt lottade procenten av mänskligheten som får syssla med min dröm och kärlek varje dag. Jag har instrumentet med till och med på semestern.

Denna vecka, den 25 oktober, uppträder den kroatiska stjärnan för första gången i Belgrad, Serbien. Trots att hans karriär varat i över 20 år, och trots mängder av serbiska fans, har han aldrig tidigare uppträtt i grannlandets huvudstad.

Ett litet men viktigt steg för Balkan.