Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Er kollega vill dricka te med er

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 11:06.
Bildtext Makt kan användas för att hjälpa eller stjälpa
Bild: Kerstin Kronvall, Yle

Efter åratal av resor och liv i Ryssland är jag van vid att saker och ting kan vara besvärliga. De som har ens en liten gnutta makt vill ogärna rucka på några regler och man kan slå huvudet blodigt utan att få minsta lilla sak ordnad. Och så finns motsatsen: allt ordnar sig utan att man fattar vad det var som hände.

En sådan upplevelse hade jag då jag senast reste till St Petersburg. Det handlade om en reportageresa occh vi var två på spåret, fotografen Antti och jag.

Vi kom fram till vårt hotell strax efter klockan elva på förmiddagen. Efter att ha slängt in bagaget i rummet ville jag dricka en kopp kaffe, vi skulle nämligen på direkten åka ut och filma. I hotellets lobby fanns ett kafé som visade sig vara stängt. Det öppnade först klockan tolv.

Varför har ni inte ätit frukost? frågade hon uppfordrande

En ung dam såg att jag stod vid kafédisken och kom fram till mig.

Frukostrummet har stängt klockan elva och baren öppnar klockan tolv, sa hon. Jag såg säker lite dyster ut för hon fortsatte med att fråga om jag hade ätit frukost. Det hade jag inte.

Varför har ni inte ätit frukost? frågade hon uppfordrande. Nu bjuder vi er på morgonmål.

Till min förvåning förde hon mig ned till hotellets frukostrum i källaren, skaffade fram kaffe och smörgås till mig och undrade om min kollega också var hungrig. Det trodde jag att han var.

Efter en stund dök Antti upp i frukostrummet. Han berättade att telefonen i hans rum hade ringt och någon hade talat ryska. Då han svarade på engelska sade rösten: Your colleague wants to have a cup of tea with you down stairs!

Där satt vi sedan smått fnittrande och drack vårt kaffe och funderade på hur man skulle kunna använda den meningen bäst. Kanske som inledning i en agentroman?

Möten och människor