Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Misslyckad adoption

Från 2013
Uppdaterad 25.10.2013 13:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Dokumentären Mercy Mercy följer i fyra år med syskonparet Masho och Ropa, som bortadopterades till Danmark från Etiopien. De fattiga föräldrarna gick med på adoption på falska premisser och konsekvenserna blev ödesdigra för fyraåriga Masho. I slutändan måste föräldrarna ge upp och Masho hamnar på barnhem.

Två familjer träffas på en getmarknad i Etiopien där handlare med barn och västerländska presumtiva adopterare möts. Det danska paret, Henriette och Gert, ska adoptera 4-åriga Masho och hennes 2-åriga bror Ropa av de biologiska föräldrarna Sinkenesh och Hussein. Båda familjerna har sina egna motiv för att välja adoption. De afrikanska föräldrarna vill säkra framtiden för två av sina barn och blir utlovade ekonomisk kompensation. Den danska familjen vill uppfylla en länge närd dröm om barn och samtidigt rädda barnen till en bättre framtid. Sinkenesh och Hussein vill hålla kontakten till sina barn och till de danska adoptivföräldrarna. Det förverkligas inte och inte heller blir det någon ekonomisk kompensation. På plats finns en representant för adoptionsbyrån, som inte ens berättar om de olika förväntningarna.

Regissören Katrine W. Kjær följer med händelserna och ser den krassa verkligheten. Antalet barn som adopterats från det fattiga Etiopen har ökat de senaste åren. Utländska adoptionsbyråer strömmar in i landet och privata barnhem öppnas och förväntansfulla västerländska par flyger in. I Afrika kommer Sinkenesh och Hussen långsamt till insikt om att de har blivit lurade. Adoptionsbyrån DanAdopt har inte hållit sina löften, och de får varken vara i kontakt med sina barn och inte heller får de den utlovade hjälpen. I Danmark börjar problemen samla sig för Masho, och för Gert och Henriette. Den viljestarka Masho slussas mellan olika behandlingar, psykologer, fosterföräldrar och läkare. Till slut hamnar hon på barnhem.

Mercy Mercy är en film om hur mycket mänskligt lidande som skapas när adoption utvecklats till en industri som fokuserar på att leverera barn till den rika västvärlden. Dokumentären väckte uppståndelse och enorm debatt i Danmark. I diskussionen deltog adoptivföräldrarna, de biologiska föräldrarna, adoptivbyråer, ministrar, Unicef, press och upprörda människor.

Dok: Mery Mercy - Adoptionens pris (Danmark, 2012)
Yle Fem torsdag 24.10.2013 kl. 22.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Katrine W. Kjaer.

En överblick över all den debatt som dokumentären skapade i Danmark hittas på Danska filminstitutets webbsida (på danska)