Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Korkman: Bankunionen behövs

Från 2013
Uppdaterad 23.10.2013 18:02.
professor Sixten Korkman vid Aaltouni
Bildtext Sixten Korkman talar för en bankunion
Bild: Yle

Situationen inom euroområdet har varit överraskande lugnt i över ett år, men optimismen verkar överdriven, säger professor Sixten Korkman som på onsdagen kom ut med en ny bok om euron och den monetära unionen, ”Euro: Valuutta vailla valtiota” (Euron: En valuta utan stat).

Enligt Korkman är det ekonomiska läget i Portugal tvivelaktigt, Grekland kommer att behöva en ny skuldsanering och Italien gör inte vad man borde göra. De enda ljusglimtarna är Irland, som verkar klara sig ur krisen och Spanien, som också har positiva utsikter.

- Det finns en del hopp, men jag skulle vara förvånad om man inom ett år inte hamnar in i en ny nervositet när det gäller Portugal, Grekland och Italien, säger Korkman.

eurokrisen, euron, expert
Bildtext Sixten Korkmans nya bok
Bild: Yle

Nästa år kommer de 130 största bankerna att hamna under Europeiska centralbankens (ECB) tillsyn.

- Men det är oerhört viktigt att bankernas situation genomlyses ordentligt så att alla banker är i hyggligt skick innan de underställs ECB:s övervakning.

Bankunionen nödvändig

Korkman säger att vi nu har ett integrerat område, en gemensam valuta och vi vill ha som stöd ett integrerat finansieringssystem som också innehåller banksystemet. Övervakningen måste lyftas upp till samma nivå som den övriga integrationen, annars kan det uppstå motsättningar som kan sprida sig över gränserna och bli ohanterliga.

- Bankkrisen påverkar den statliga krisen och tvärtom och dessa förflyttar sig över gränserna. Bankunionen behövs för att de här problemen kan hanteras. Men samtidigt måste jag säga att det är oerhört krävande att få till stånd en bankunion.

Bankunionen är också bra för Finland. Med den kan man hindra att bankkriser eskalerar och det är speciellt bra för Finland, eftersom vi är så sårbara för den internationella utvecklingen, säger Sixten Korkman.

Diskussion om artikeln