Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland drar tillbaka sjöröveriåtal

Från 2013
Uppdaterad 23.10.2013 21:26.
Bild: Handout

Greenpeace bekräftar uppgifterna att Ryssland lägger ner åtalet om sjöröveri mot aktivisterna som försökte borda en oljerigg i Petjorahavet i september. Istället åtalas aktivisterna för huliganism, vilket betyder ett lindrigare straff om de döms.

Enligt Greenpeace har aktivisterna inte gjort sig skyldiga till huliganism - en fredlig demonstration uppfyller inte kriterierna för huliganism.

- Vi anser fortfarande att åtalet är obefogat även om det nu är frågan om en något lindrigare brottsrubricering, sade Juha Aromaa, informatör för Greenpeace i Finland.

En grupp på 30 aktivister försökte borda Gazproms oljerigg i Petjorahavet i september i protest mot oljeborrning i de arktiska områdena.

De ryska myndigheterna har beskyllt aktivisterna för sjöröveri, vilket kunde betyda upp till 15 års fängelse. Aktivisterna sitter i rannsakningshäkte i Murmansk. En av de häktade aktivisterna är finländaren Sini Saarela.

Enligt Aromaa kan en dom under rubriceringen huliganism betyda allt från 500 000 ryska rubel i böter till sju års fängelse. Han vet inte vad miljöorganisationen tänker göra till näst.

Diskussion om artikeln