Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Helsingfors universitet värvar österbottningar

Från 2013
Uppdaterad 24.10.2013 11:05.
Pedersöre Gymnasium på Sursikbacken i Pedersöre

Försvinn inte till Sverige. Studera hos oss i Helsingfors! Det är budskapet när Helsingfors universitet är på charmoffensiv i Österbotten. I går var tre universitetsanställda och åtta studerande från HU på Pedersöre gymnasium. Uppgiften var att värva så många studerande som möjligt till huvudstaden.

Och Helsingfors lät inte alls omöjligt när man möter Bettina Mård, Jenny Flink och Anna Eklund. Vasa och Åbo finns med som alternativ, men till exempel Bettina Mård sade att nu blev Helsingfors intressant.

- Jag har inte tänkt så mycket på Helsingfors universitet tidigare, men nu blev det lockande, säger Mård, efter att hon träffat studerande på HU.

När medicin och juridikstudier kommer på tal med HU:s planerare Solveig Cornér och Martta Lindström säger de att där är en anledning till besöket.

- Ni vill väl ha svenskkunniga läkare här i Österbotten, undrar Lindström. Enligt henne är studier vi Helsingfors universitet en bättre garanti för läkartillgång än studier i Sverige.

Österbottningarna återvänder

Solveig Cornér fyller på tankegången med en utredning för ett par år sen. De tio senaste åren har 39 procent av de österbottniska studenterna som utexaminerats från Helsingfors universitet återvänt till landskapet. Studiehandledare Ann-Catrin Åstrand-Fellman har inget att invända.

- Ganska många återvänder, men många blir också kvar på studieorten, säger Fellman.

I Pedersöre ser det inte så märkvärdigare ut än i resten av Österbotten. Det är den gyllene triangeln som gäller för de flesta; Åbo, Vasa eller Helsingfors.

De blivande studenterna Mård, Flink och Eklund säger att de kommer att återvända till Pedersöre efter studierna. Statistiken talar emot, men kanske de är undantaget.

På torsdag besöker Helsingfors universitet Jakobstad gymnasium och på fredag Korsholms gymnasium.