Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hur lämpligt är det att kalla sig Redskins?

Uppdaterad 24.10.2013 08:28.

I USA går debatten het om det kända fotbollslaget Washington Redskins. Det är amerikanska indianstammar som har tagit upp kampen mot ett namn som de tycker att är rasistiskt.

- Namnet är kränkande, och det är på tiden att man byter ut det, säger Ray Halbritter, som representerar indianstammen Oneida från New York.

De hör till de främsta kritikerna av Washingtonlagets namn, som på svenska betyder rödskinnen. En rasistiskt beteckning som gör föga för att ena folket, menar man. Och det är bland annat med radioreklam som Oneida-indianerna försöker få Redskins att ändra namn. I den senaste reklamen heter det att man i historieböckerna kommer att minnas laget som det sista som tillåter integration.

Men alla radiokanaler har inte gått med på att sända det här budskapet, och frågan delar också folket.

- Jag har aldrig hört att begreppet skulle användas på något annat än fotbollslaget, säger bloggaren och Redskins-anhängaren Anthony Brown, och menar att ingen skrattar åt eller förlöjligar USA:s ursprungsbefolkning.

Kampen fortsätter ändå, bland annat med hjälp av olika opinionsmätningar. Den senaste är en som Oneida-stammen själv har låtit utföra, där största delen av de tillfrågade skulle godkänna ett namnbyte. Fotbollslagets ägare Dan Snyder har däremot upprepade gånger gjort klart att han inte kommer att godkänna det.

Washington Redskins grundades för 81 år sedan, ursprungligen med namnet Boston Braves, men det ändrades efter bara några säsonger. Laget beräknas idag vara det tredje högst värderade i den professionella amerikanska fotbollsligan NFL. Men just nu utmanas man av rättsprocesser som kan göra slut på lagets möjligheter att få inkomster via Redskins-varumärket.

- Den amerikanska ursprungsbefolkningen är inga maskotar eller karikatyrer som kan exploateras, varken av NFL eller andra professionella sportlag, säger den demokratiska kongressledamoten Betty McCollum som hör till dem som har initierat en av rättsprocesserna

Tvisten om namnet har förekommit många gånger tidigare, men under de senaste veckorna har diskussionen trappats upp igen, inte minst efter att president Obama också tyckte att om han vore lagägare så skulle han överväga ett namnbyte.

Kampanjen får ändå inte stöd av alla indianhövdningar. Walt Brown representerar en stam i Virginia, och han tycker att det är andra frågor som är viktigare för dem. Som t.ex. att få den egna stammen federalt erkänd och på det sättet ha en mycket starkare juridisk ställning i USA.

- Varför tycker presidenten att namnet är kränkande? Det som jag tycker att är kränkande är vi i vår delstat har 11 erkända stammar, men presidenten har inte gjort något för att få de här stammarna erkända på federal nivå, säger indianhövdingen Brown.