Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Yrkeshögskolan Novias enhet i Åbo får kalla sig Fairtrade campus

Från 2013
Uppdaterad 24.10.2013 10:33.
Anne Nummela, Tove Holm och Thomas Böckelmann tycker alla det är viktigt att skolan satsar på hållbar utveckling.
Bildtext Anne Nummela, Tove Holm och Thomas Böckelmann tycker alla det är viktigt att skolan satsar på hållbar utveckling.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Yrkeshögskolan Novias campus i Åbo har fått bemärkelsen Fairtrade campus eller Rättvis handel campus.

- Vi har länge samarbetat med andra högskolor i Åbo för att satsa mer på hållbar utveckling och att ta in Rättvis handels produkter kändes som ett bra val, säger Tove Holm, som är miljösamordnare på Yrkeshögskolan Novia i Åbo.

För att få kalla sig ett Rättvis handel campus ska man använda sig av Rättvis handels produkter. Vid Novia i Åbo serverar man Rejäl handels kaffe och te på skolans café, under personalens möten och under studentkårens evenemang.

Ifol köpte finländarna Rejäl handel produkter för 152 miljoner euro. Totalt säljs cirka 1800 olika Rättvis handels produkter i Finland och det som vi köper mest är kaffe, blommor, vin och bananer. Men det finns olika åsikter om rättvis handel.

- Många är skeptiska och föredrar att dricka sitt Juhla mokka, så en stor del av vårt arbete går ut på att övertyga människor att det här är en bra sak, säger Anne Nummela, som är Miljöombud vid Yrkeshögskolan Novia.

Novias campus i Åbo har arbetat länge med hållbar utveckling och då är det roligt att se resultat.

- Vi har arbetat med hållbar utveckling en längre tid så det är viktigt att se resultat. Jag tror att det här också kan vara bra marknadsföring för skolan, säger Thomas Böckelmann som är enhetschef för Yrkeshögskolan Novias campus i Åbo.

Det är bra att satsa på miljön. Det säger man åtminstone. Men hur mycket gör man det egentligen? Noviastuderandena Moa Martin och Linnea Bäckman är åtminstone positiva till att Novias Åbocampus blivit ett Rättvis handel campus. Men själva medger det att det inte blir så ofta de köper Rättvis handels produkter själva.

- Jag försöker köpa rättvisemärkta bananer och ekologiska produkter och gör det om prisskillnaden inte är så stor. Men om det är mycket dyrare så väljer jag att köpa till exempel vanliga bananer för man har ju inte så mycket pengar som studerande, säger Bäckman.

- Om det är något speciellt tillfälle köper jag kanske Rejäl handels produkter, men till vardags blir det nog billigare produkter, säger Martin.

Den här veckan pågår också en kampanj för Rättvis Handel, då man kan delta i en Rättvis handel kaffepaus. På olika caféer, företag, församlingar eller föreningar kan man köpa rejält kaffe, te eller kakao.

På webbplatsen reilunkaupanviikko.fi hittar man information om vilka platser som erbjuder Rättvis handels drycker och där kan man också anmäla sin egen kaffepaus och vinna priser.