Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2013 12:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Benjamins nya liv börjar nu.
- Nu är jag inte längre marginaliserad, säger han. Idag börjar jag studera.

Nattsömnen har blivit störd av högljudda grannar och nervositeten stiger för varje steg mot skoldörren. Efter en tids behandling för narkotikamissbruk på Tolvis Center i Malax inleder Benjamin sina studier i socialt arbete på Soc & kom. En bransch han har erfarenhet av sedan många år tillbaka.

- Att få genom beslut kan ta mycket lång tid. Om du till exempel behöver rehabiliteringsstöd kan du vänta dig det att det tar tre månader innan beslutet kommer. Jag vet, för jag har levt på socialen sedan jag var 18 år, med kanske enbart ett halvt års uppehåll.

För tillfället hoppas han att socialen kan hjälpa honom hitta en ny lägenhet. De fem kvadratmeter han bor i nu, med enbart ett draperi mellan rummen, är ingen fungerande, permanent lösning. Han vill hitta någonting tryggare, sundare.

Social och kommunalhögskolan lyser i vitt och innanför väggarna är drömmarna ljusa. Utanför dörren stannar Benjamin upp. Ett nytt kapitel i hans historia ska precis börja.

- För tre och en halv månad sedan låg jag och spydde på en madrass, och nu ser det ut så här. Fina grejer.

Hur det känns att vara marginaliserad och må dåligt är erfarenheter han alltid bär med sig. Så sent som i januari fick han elstötar på grund av depression.

- Hur känns det att vakna klockan åtta på kvällen och äta morgonmål? Att inte se dagsljus på flera veckor? Att inte ha någon att prata med? Att isolera sig i totalt mörker? Det är inte lätt. Jag gjorde flera självmordsförsök. Det är skithemskt.

När Benjamin var 21 blev han förtidspensionerad och sedan han var 19 har han enligt egen utsago mest sovit och knarkat.

- Samhället har gett mig chanser. Jag har fått studieplatser och chanser överallt. Men jag har sumpat dem. Det har varit lätt att leva på socialen och inte behöva anstränga sig. Jag har gjort roliga saker som att spela dator eller se på serier. Supa och knarka. Men inte blev jag lyckligare av det. Jag känner att jag har en annan erfarenhet än resten av samhället, att sitta i skolbänken är ovant för mig.

Under den första skoldagen träffar Benjamin sina tutorer och nya klasskompisar. De spelar bowling och är på after work-öl. Själv vet Benjamin att han måste hålla sig nykter.

- Jag beundrar att kompisarna klarar av att sluta efter en öl. När jag dricker, dricker jag tills jag sover, flippar, eller hamnar in på psyket.

Den första skoldagen slutar vid niotiden och Benjamin har stortrivts. Det nya livet har börjat bra.

- Det är jättefina människor jag studerar med. Jag känner mig inte yngst och inte äldst. Jag känner mig riktigt passlig. Det verkar vara riktigt rätt sak för mig. Jag ser fram emot morgondagen.

Se mer och läs fler artiklar om Benjamin:

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet
Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors
Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet
Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata