Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sista ordet inte sagt om sparandet i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 24.10.2013 12:22.
Anita Niemi Iilahti och Joakim Strand

Inga satsningar på fritidsverket, det vill säga bollhallen, fotbollsstadion i Sandviken, Club 18 och ungdomsgården i Sundom är en slutsats man kan dra av Vasa stadsdirektör Tomas Häyrys budgetförslag. Fullmäktige ordförande Joakim Strand (SFP) och stadsstyrelsens viceordförande Anita Niemi-Iilahti (SDP) konstaterar ändå att sista ordet inte är sagt.

- När det är en sämre konjunktur kan det också vara fiffigt att satsa lite. Byggkostnaderna är låga och räntorna nere och det har dessutom en sysselsättande effekt, så det är nog fullmäktige som säger sista ordet, säger Joakim Strand.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi måste få lite tid att bekanta oss med stadsdirektörens förslag. Men det är bra att dem har gjort ett kompakt förslag, så nu gäller det att titta på detaljerna i den och nog investerar man ju här trots allt, säger Anita Niemi-Iilahti.

40 miljoner euro kommer staden ändå att investera och inom basservicen kommer staden att investera så långt som möjligt. Trots det kommer invånarna att märka att basservicen blir sämre.

- Det märker man sedan om ett år, ofta märks det ju inte och syftet då man lite skär ner är att det inte skall märkas. Vi fokuserar lätt på de 1-2 procent som skall skäras ner i stället för den 98 procent som vi trots allt har. Alla de 100 miljoner som vi kan göra gott med varje dag, säger Strand.

- Vi har 6500 anställda i Vasa och de ger en mycket bra och omfattande service på hög nivå. Vi har haft många goda år och därför har också personalen kunnat växa och vi har kommit med nya serviceformer och sånt som våra grannar inte ger. De får njuta av våra idrottsanläggningar och kulturella service, säger Iilahti-Niemi.

Sannolikt livliga diskussioner ännu om budgetförslaget

Både Strand och Iilahti-Niemi tror att det kommer att bli livliga diskussioner om budgetförslaget i både stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. Inte minst när det gäller just de fritidsanläggningar som just nu är strukna från investeringslistan.

- Vi måste försöka hitta också nya lösningar och modeller mellan kommunalt och privat ägande. Kanske vi kan komma igång med någonting om det inte är bara staden som sätter stora summor på vissa investeringar, säger Iilahti.

Enligt stadsdirektörens förslag skall staden också spara in 6 miljoner euro, eller 100 årsverken på personalkostnaderna nästa år. Det kan bland annat betyda permitteringar.

- Vi har väldigt höga personalkostnader för att vi har velat ha hög servicenivå. Så om man skall skära ner kostnader så måste man skära där kostnaderna finns. Men 100 årsverken, om du talar om 6500 människor så är det inte så hemskt mycket, säger Niemi-Iilahti.

- Vi har en naturlig avgång med pensioneringar och folk som byter jobb. I en organisation av Vasas storlek så är det här absolut inga dramatiska åtgärder. Vi får varje dag läsa om folk på den privata sektorn som får kicken och blir permitterade. Här måste man nog nu ha is i magen och tänka på kommande generationer också, säger Strand.

Ingen höjd skatt

Skattesatsen i Vasa är för tillfället 19,5 procent, vilket är klart lägre än i många av grannkommunerna. Trots det är varken Strand eller Niemi-Iilahti intresserade av att höja skatten.

- I hela landet är det lite högre än genomsnittet, men våra problem är i våra utgifter. Det är de vi måste få på en måttlig nivå. Om vi bara höjer skatten hela tiden och våra inkomster på den sidan så får vi inte riktigt grepp på vår organisation, säger Niemi-Iilahti.

- Jag håller med Anita, det är mycket man kan göra om man inte sitter fast i de gamla spåren utan är beredd att förnya sig, säger Strand.