Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folkvalda kände inte till flyggarantin

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
SAS-plan i Barcelona
Bildtext Arkivbild

Många av de folkvalda politikerna i Jakobstads- och Karlebyregionen har inte känt till att kommunerna ska betala 300 000 euro åt flygbolaget SAS. Varken i Jakobstad, Karleby eller Nykarleby har ärendet tagits upp i stadsstyrelserna i höst.

Karleby ska troligen betala kring 100 000 euro åt SAS. Styrelseordförande Veikko Laitila (C) visste inget om det förrän i går (onsdag).

Jakobstads andel ligger på minst 60 000 euro. Styrelseledamot Helinä Sipinen (Pro Pietarsaari) tycker att ärendet borde ha tagits till styrelsen.

- Det gäller så stora summor att man åtminstone borde ha informerat styrelsen. Vi måste ju veta om vi tar risker eller binder oss till något. De som sitter och besluter borde vara medvetna om vad man har lovat, säger Helinä Sipinen.

Avtalet gjordes 2011

Inte heller 2011 då avtalet med SAS gjordes tog stadsdirektör Mikael Jakobsson upp ärendet i stadsstyrelsen.
- Jag har informerat ledande förtroendevalda om det här. Och det var inte ett extra äskande utan gick inom ramen för våra åtaganden till utvecklingsbolaget Concordia.

Helinä Sipinen förstår inte alls varför ärendet inte kommit upp i stadsstyrelsen.
- Det kan hända att man inte har velat prata om summorna för det kan hända att det hade blivit mer kalabalik kring det då.

- Det här är ett samarbetsavtal och den andra parten har velat ha vissa konfidentialitetsklausuler, säger Jakobsson.

Man kunde tycka att även om avtalsparten vill att en del ska vara hemligt så tar man upp det man kan med styrelsen?
- Det är lätt att vara efterklok. Men stadsstyrelsens presidium informerades vederbörligt, säger Jakobsson.

Flera ledamöter i Jakobstads stadsstyrelse säger att det viktigaste är att man stöder Kronoby flygplats. Då spelar det inte så stor roll om styrelsen informerades eller inte.

Ordförande fick veta först nu

Karleby ska via Kosek troligen betala kring 100 000 euro åt SAS. Styrelseordförande Veikko Laitila (C) var ovetande om det löftet.

- Jag informerades i går av Kosek:s vd. Jag kände inte till det tidigare, säger Laitila.

Stödet till SAS togs upp i Karlebystyrelsen då avtalet ingicks år 2011. Men inte som ett skilt ärende som skulle ha synts på någon offentlig föredragningslista. I stället var det en del av utvecklingsbolaget Koseks information på ett möte. Sedan dess har alla kommuner fått nya styrelser och alltså ledamöter som inte var med 2011. Det var inte heller Veikko Laitila.

- Nu när det här har kommit ut i offentligheten ska vi utan vidare gå igenom det med stadsstyrelsen. Hur stort stödet är och hur besluten har fattats är bra att känna till för styrelsen, säger Laitila.

Samtidigt säger han att i sak har inget gått fel till, sådana här beslut hör till Kosek.

I Nykarleby har stödet till SAS varken tagits upp i styrelsen 2011 eller nu.

- Eftersom man kan tänka sig att det här blir en sak som diskuteras i kommunen så tycker jag det borde ha varit till kännedom, säger Nykarlebystyrelsens viceordförande Maria Palm (sfp).

Läs också: Kommunerna betalar för nedlagd flygrutt