Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasamusiker hyllar Pink Floyd med turné

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:48.
Hippi Hovi och Stefan Lindblom
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vasamusiker kommer att hylla Pink Floyd med en turnerande konsert i november. Det är gruppens legendariska skiva "Dark side of the Moon" som är inspirationen till konserten. Två av frontfigurerna i turnén är Hippi Hovi och Stefan "Kilju" Lindblom.

- Det här är ett album där man använde moderna studiotekniken på ett fantastiskt sätt med mycket ljudeffekter, säger Hippi Hovi.

- De har hållit på med ganska vansinniga saker som bandloopar som går kring mikrofonstativet och så började de första syntarna komma på den tiden och har påverkat materialet, säger Stefan Lindblom.

Programmet är inte längre tillgängligt

För fyra år sedan hyllade ungefär samma grupp av musiker Beatles albumet Abbey Road. Turnén då var en succé. Då det nu är 40 år sedan albumet Pink Floyds Dark Side of the Moon utkom och det har dessutom uppmärksammats en hel del internationellt kändes det som att det var dags att göra en ny turné. Nu med 15 musiker som spelar för kärleken till konsten.

- Jag är i huvudsak gitarrist och så sjunger jag också och så spelar jag synt, säger Stefan Lindblom som också är musikalisk ledare för hela projektet.

- Det här är en rätt tät turné med sex konserter. Då det här är genomfört kan vi behöva en liten paus från varandra så det inte går som för Pink Floyd som inte är sams mera, säger Hippi Hovi som producerar hela turnén.

Också en visuell show

Det visuella kommer också att spela en rätt stor roll i konserterna. Redan i ett tidigt skede har man därför engagerat filmmakare i projektet.

- Det skulle vara konstigt att göra ett Pink Floyd konsert utan att ha ett ganska starkt visuellt intryck, säger Hovi.

- Vi har Andreas Westerberg som har gjort filmmaterialet och man kan ju inte visa likadana filmer som Pink Floyd gör utan det har jobbats fram grejer som stöder musiken men som inte ens nödvändigtvis är i närheten av det som Floyd själv visar på sina shower, säger Lindblom.

Pink Floyd turnén börjar den 1.11 i Schaumansalen i Jakobstad, den 2.11 uppträder musikerna i Närpes simhall och slutligen den 7.11 på Ritz i Vasa. Efter det fortsätter turnerandet ännu i södra Finland.