Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Avlyssning upprör tyskarna

Från 2013
Uppdaterad 24.10.2013 16:39.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

I Tyskland är upprördheten stor efter att det blev klart att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA nu också misstänks för att ha avlyssnat förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Samtidigt kritiseras också Merkel för hur hela affären har hanterats.

I en intervju i somras ville förbundskansler Angela Merkel tona ner uppståndelsen kring den så kallade NSA-skandalen. – Jag har ingen information om att jag själv skulle bli avlyssnad.

Nu har ändå den tyska regeringen tydligen tillräckligt med bevis för att konfrontera amerikanerna i just i avlyssningsfrågan. Ett av Merkels mobilnummer ska ha funnits med i de NSA-dokument som levererades av Edward Snowden.

Starka reaktioner
Merkel tog upp saken med president Obama i går och den amerikanske ambassadören kallades i dag till utrikesministeriet i Berlin för ett samtal med minister Guido Westerwelle. Med tanke på de traditionellt nära relationerna länderna emellan är det här en synnerligen stark reaktion. Också det tyska statsåklagarämbetet meddelade i dag att man kommer att ta sig an fallet.

Från amerikanskt håll försäkrar man ändå att man inte avlyssnar Merkels telefon. Om man har gjort det tidigare förblir öppet. I Tyskland nöjer man sig inte med det här och nu krävs i stället grundliga utredningar.
– Sådant här gör man inte vänner emellan, säger försvarsminister Thomas de Maizière

”Nu vaknar man”
Samtidigt får Merkel också själv ta emot kritik. Då det i somras blev klart att Tyskland är ett av de länder som har övervakats mest, verkade förbundskanslern rätt så ointresserad.
– Det är en fräckhet att regeringen reagerar först nu, när man själv har fallit offer för övervakningen. Då det ännu bara handlade om de vanliga medborgarna tog man det lugnt, säger de grönas Anton Hofreiter.
Att man från regeringshåll redan i somras förklarade NSA-affären som slutbehandlad kan senast nu ses som lite förhastat.