Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund: Jämntjock lista lockar väljare

Från 2013
Uppdaterad 24.10.2013 21:38.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Kandidatnomineringen inför EU-valet igång - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var många olyckskorpar som kraxade att svenska folkpartiet skulle förlora sin plats i EU parlamentet inför valet år 2009. Mot alla odds blev ändå Carl Haglund invald, medan vänsterförbundet miste sin plats i europaparlamentet.

Idag presenterade sfp 13 av 20 kandidater inför EU valet nästa vår.
Bland dem kan nämnas sittande EU parlamentariker Nils Torvalds som kom in i parlamentet när Carl Haglund tog över sfp:s ordförandeklubba. Också riksdagsledamöterna Christina Gestrin och Mats Nylund ställer upp. Likaså Helsingforspolitikerna Björn Månsson och Marcus Rantala. Att listan är ganska jämntjock är enligt Haglund bara en fördel.

- Vi ser gärna att det är jämnt, speciellt för att det ska vara intressant för väljarna att ta ställning. Står det klart för alla långt före valdagen vem som kommer att toppa listan så är det inte så jätte motiverande att gå och rösta.

Svenskspråkiga kandidater i andra partier

Står det klart för alla långt före valdagen vem som kommer att toppa listan så är det inte så jätte motiverande att gå och rösta

Övriga svenskspråkiga kandidater som kommer att ställa upp i europaparlamentsvalet är vänsterförbundarna Li Andersson och Annika Lapintie, båda från Åbo. Thomas Wallgren ska ställa upp för socialdemokraterna.
De här tre har ändå inte ännu blivit officiellt nominerade. Thomas Wallgren ska utses under finlandssvenska socialdemokraterns kongress i Raseborg 26–27.10. till fsd:s kandidat.
Sdp nominerar sina kandidater officiellt först under sitt partifullmäktige 1.12. Vänsterförbundet nominerar sina kandidater under partifullmäktige 23 och 24 oktober.

Två av tretton sittande parlamentariker vill inte fortsätta

Den sannfinländska röstmagneten Timo Soini kommer inte att ställa upp i EU valet denna gång, men sannfinländarna väntas ändå knipa minst ett mandat till i parlamentet.
Inom centern väntar man ivrigt på att EU kommissionär Olli Rehn ska meddela om han ställer upp som kandidat i valet eller inte.
Av de tretton europaparlamentariker som sitter i EU parlamentet idag är det bara centerns Riikka Pakarinen och de grönas Satu Hassi som har meddelat att de inte ställer upp för omval.

Kandidatlistorna stängs i april

Partierna ska lämna in sina slutgiltiga kandidatlistor i mitten av april. Några platser brukar partierna lämna öppna för möjliga kända röstmagneter alldeles in på slutrakan.
Carl Haglund beslutade själv sig för att kandidera först ett par månader före valet 2009.

Jag hör inte till dem som tror att man ska gå till val med hot

Sfp tänker nu lägga manken till för att också få de 30 000-35 000 sfp väljare som har låtit bli att rösta i just EU valen till valurnorna. Förra gången var det hotet mot sfp:s EU mandat som fick många väljare att aktivera sig. Carl Haglund tycker ändå inte att sfp ska lyfta upp att partiets plats är hotad i själva valkampanjen.

- Jag hör inte till dem som tror att man ska gå till val med hot, utan jag tror att vi ska till val med att visa varför vi i fortsättningen behövs, säger Carl Haglund avslutningsvis till yle nyheter.

Diskussion om artikeln