Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Glöm svårigheterna, OS-elden är här!

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 11:06.

Den har varit uppe i rymden, på Röda torget, i metron, i stora städer och i små och just nu rör den sig i trakten av norra polcirkeln. Den olympiska elden som ska tändas i stora facklan i Sotji den sjunde februari är omgiven av sällsynt mycket symbolik och stora passioner. Då blir det ganska pinsamt att den redan har slocknat åtminstone två gånger, vid starten på Röda torget i Moskva och på en scen i den lilla staden Jaroslavl. Den kan ha slocknat vid andra tillfällen men det har jag inte råkat se. Jag har överhuvudtaget inte sett den i verkligheten, bara på nätet.

Då elden i en fackla slocknar tar man snabbt en stor trästicka och tänder den i den verkliga olympiska låga som transporteras i en särskild behållare där den aldrig slocknar. Sedan tänder man den fackla som ska bäras vidare med trästickan. Jag tror inte ett ögonblick att det verkligen är elden från Grekland som finns i behållaren. Den genuina grekiska lågan är säkert i gott förvar i något hemligt valv tills det blir dags för OS.

den cyniska kan skratta hejdlöst

Varför är då elden så vansinnigt viktig i Ryssland just nu. Det beror, tror jag, på att det finns så väldigt få saker som kan förena människorna i landet. Nu spelar man på alla stolthetens och fosterländskhetens strängar man kan hitta för att göra OS i Sotji till en nationell angelägenhet att yvas över. När nu tusentals människor runt om i landet får bära facklan en bit på vägen och miljontals får se den bäras just längs gatorna i deras lilla stad skapas en gemenskap som vänder blickarna från det som är dåligt eller inte fungerar.

Man kan se på det här fenomenet ur två synvinklar; den cyniska kan skratta hejdlöst åt att folket låter sig luras av så fåniga saker medan den förstående kan glädjas åt att så många ryssar har förmåga att fira och tycka att små ceremonier och festliga händelser som ger ett avbrott i vardagen.

PS
Eftersom jag inte har sett bilden i verkligheten har jag inte tagit någon bild på den. Men via den här länken kan du se elden bäras fram i metron. Om du kan ryska ser du också att de flesta som har kommenterat bilden är irriterade över eldcirkusen.

Möten och människor