Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Sydafrika kan allt hända

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 08:57.
Bildtext Vilakazi Street i Soweto är känt för att två Nobelpristagare har bott där, Nelson Mandela och Desmond Tutu.
Bild: Yle/Patrik Skön

Nästa år är det valår i Sydafrika och mycket står på spel. Förväntningarna var stora när landet gick in för demokrati efter apartheidtiden. I dag är Sydafrika det mest utvecklade landet i Afrika. Men många problem kvarstår, som fattigdom, dålig utbildning och ökande brottslighet. Och Radio Vega misstänks jobba för oppositionen.

Jag besöker Sydafrika tillsammans med en finsk-afrikansk journalistdelegation. Vi börjar resan i en liten illegal bosättning, Tasavanga, som ligger utanför Johannesburg. Vi ska bekanta oss med hur pellets av biobränsle används i matlagning. En rätt så harmlös delegation kunde man tro.

Bildtext Gruvbolaget Goldfields gruva är alldeles bredvid byn Tasavanga.
Bild: Yle/Patrik Skön

Bredvid byn ligger av landets största guldgruvor som ägs av bolaget Goldfields. I Sydafrika ligger det utvecklade och det outvecklade sida vid sida. Plåtskjul står bredvid en guldgruva som tillämpar högteknologi och beräknas vara i drift till 2080-talet. I plåtskjulen bredvid gruvan köper folk flaskor med paraffin för en till två euro litern för att laga sin mat och lysa upp sina hem.

Arsenikberikat damm

Marken ägs av gruvbolaget, men mänskor har flyttat dit och gjort området till sitt. Samtidigt sveper dammolnen från slagghögarna över byn. Slagghögarna innehåller arsenik, kadmium och andra kemikalier som används i gruvdriften.

- Befolkningen har sjukdomar i andningsorganen. De andas in arsenikdamm, säger Willem Malherbe, direktör för Renewable Energy Solutions, Bio Energy. Företaget jobbar med att ta utveckla pellets av biobränslen och sprida bättre spisar bland fattiga i Sydafrika.

Dessvärre sysselsätter inte gruvan befolkningen i Tasavanga i någon större grad.
Arbetslösheten i byn är närmare sjuttio procent för gruvindustrin har inte ett behov av outbildad arbetskraft.

Misstankar om spionage

Enligt Wilhelm Malherbe är Sydafrika ett land fullt av konflikter.

- Vi har ett I-land och ett U-land innanför samma gränser och det skapar en hel del spänning, säger han.

Bildtext Wilhelm Malherbe intervjuas av Patrik Skön.
Bild: Seija Kinni

Knappt hinner vi ses omkring förrän en lokalpolitiker vill ha oss ut ur byn. Vi misstänks jobba för oppositionen.
Inga förklaringar hjälper, vi är inbjudna för att följa med hur användningen av pellets gjorda av biobränsle förbättrar livet i Sydafrika. Lokalpolitikern har inte informerats, så det är bara för oss att ge sig iväg. En kollega från Sydafrika säger att vi har fått en bra introduktion till hur Sydafrika kan fungera när det vill sig. Oberäkneligt och obegripligt.

- Det är valår på kommande och det märks. Det här landet är en smältdegel och en explosiv sådan, konstaterar Willem Malherbe.
- Men det är det som gör det ett intressant land att leva i, tillägger han.

Korruption och ineffektivitet

Men incidenten ger en bild av de spänningar som finns i landet. Under senare år är det många som frågar sig vart landet är på väg. Isynnerhet gruvstrejkerna i Marikana som slutade med att 34 gruvarbetare sköts ihjäl av polisen fungerade som en väckarklocka. Nästan tjugo år efter apartheid och demonstranter ligger ihjälskjutna. Det var inte så det skulle bli.

Bildtext Årsdagen av massakern i Marikana.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men politiskt motiverade mord förekommer regelbundet. Det ledande ANC kopplas inte längre ihop med Mandelas gärning, utan korruption och ineffektivitet.

ANC har haft makten ända sedan apartheidtiden upphörde, men partiet har inte levt upp till förväntningar när det handlar om att förbättra utbildningen, skapa jobb och bygga upp infrastrukturen. Istället har partiet och dess systerorgan trasslat in sig i interna maktkamper och dispyter, medan en stor del av befolkningen lever på existensminimum.

Skotten i Marikana ekar

Idag fördelas den ekonomiska tillväxten ojämnt. De svarta tjänar en sjättedel av vad den vita befolkningen gör. Men inte utan att den svarta eliten har skott sig.
Presidenten Jacob Zuma har byggt om presidentens fastigheter för 20 miljoner euro, vilket väckt ont blod i ett land är många fortfarande saknar el och rinnande vatten.

Bild: Yle/Patrik Skön

Gruvarbetare som arbetar flera kilometer under jorden marken tjänar omkring 500-600 euro i månaden.
Nu gäller det att hoppas att valåret 2014 förlöper fridfullt. För stabilitet har ett egenvärde i vissa sammanhang. Det står mycket på spel för Sydafrika nästa år.

I ett land där Radio Vega misstänks spionera för oppositionen kan mycket gå snett.