Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brandkårer utan övningsplatser

Från 2013
Uppdaterad 25.10.2013 13:12.
brandmän
Bild: YLE/Stefan Härus

De frivilliga brandkårarna kan inte utföra lagstadgade övningar i brist på övningsplatser.

Räddningsverket i Östra Nyland, som ansvarar för övningarna, skaffar nya flyttbara containers för övning.

Leveransen av dem har ändå försenats med flera månader, berättar ordförande för Östra Nylands brand- och räddningsförbund, Hans-Peter Lindgren.

- Det ska vara fyra övningar per år, minst två varma, och verket har stått för att ordna de varma de senaste åren. Det har faktiskt inte blivit av och jag tror att det finns brandkårer som inte haft en enda varmövning på tre år.

Övningarna är viktiga för alla som ska rökdyka.

- Om vi dyker och det händer något så kan det nog få följder åtminstone för de som leder uppdraget, att de skickat in karlar som inte har utbildning.

De frivilliga brandkårarna är ändå inte fyllda med outbildat folk som inte vet hur man arbetar.

- Alla har nog grundutbildning, men den årliga träningen lider nu, säger Lindgren.

- För det första får man en uppfattning att vi inte är så viktiga över huvud taget och man struntar i oss. För det andra ger det en konstig bild av ett räddningsverk som inte är kapabelt att ordna upp saken.

Räddningschef Peter Johansson vid Räddningsverket medger att tidtabellen har försenats och att det är ett problem. Han förstår ändå inte anklagelserna mot räddningsverket.

- Situationen är ändå lika dålig för ordinarie brandkåren som för de frivilliga, säger han. Det är inte bara FBK som drabbas när det drar ut på tiden.

Containrarna är äntligen klara och ska avhämtas så fort som möjligt, informerar Johansson.