Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busschaufför: ”Vi mår psykiskt dåligt”

Från 2013
Uppdaterad 25.10.2013 13:21.
Bildtext Jani Hartikka på Veolia vill att man satsar på fler mekaniker. Veolias bussar är i dåligt skick och förarna mår dåligt.

Punkteringar, trasiga dörrar och söndriga värmare är några av problemen som Veolias bussar i Vanda dras med. Enligt Veolias huvudförtroendeman Jani Hartikka mår chaufförerna dåligt, eftersom de känner att de beskylls för problemen och aldrig vet om bussen klarar dagen eller inte.

- Det är ångestfyllt och tungt att inte vara säker på om bussen håller eller inte, berättar Hartikka uppgivet.

Enligt honom är bussarna gamla och det finns helt enkelt inte tillräckligt med reparationsverkstäder och mekaniker som kan fixa felen.

- Av 150 bilar är hälften gamla och vi har ungefär tjugo bilar konstant på service. Mekanikerna hinner inte fixa dem i skick.

Busschaufförerna har inte bokfört olyckorna och bussfelen men problemen ökar hela tiden. Det är däck som exploderar och bromsar som är i dåligt skick.

Ska passagerarna vara oroliga?

Chaufförerna är det i varje fall. Man mår dåligt av att komma på jobb när först den tredje eller fjärde bussen startar och även den som fungerar har problem. Jag skulle i varje fall vara lite orolig.

"Det är inte förarnas fel"

Man har redan i många år klagat på bussarna och önskat flera mekaniker. Men ingenting har gjorts.

Varför det?

Det måste du fråga Veolias chefer. Men det ser ut som att pengarna är problemet. Man har inte satsat på mekaniker och servicestationer.

Till tidningen Metro säger Vandaenhetens chef att det är enskilda händelser och att busschaufförerna själva är orsaken till många problem.

- Till och med passagerarna fattar att det inte är enskilda händelser utan fel på bussarna. Det känns tungt att man skyller på oss busschaufförer. Som om det vore vårt fel att värmen inte fungerar eller att dörrarna stängs och öppnas hur som helst.

På måndag träffas chaufförerna för ett stormöte, där man kommer att diskutera situationen.

Yle Huvudstadsregionen har inte fått tag på Vandaenhetens chef Juha Nykänen.