Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Stör telefonerna under lektionen?

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 22:08.
Bild: YLE

När man sitter i klassen och ser sig omkring har nästan alla en telefon i handen eller på bordet. Har telefonen blivit en del av lektionens program och stör användning någon annan än läraren, som säger till hela tiden? Vad gör eleverna med telefonerna?

Eftersom smarttelefonerna blivit en stor del av vardagen har deras användning blivit vanligare också i skolan. Olika applikationer som kik, instagram, facebook och olika spel är ofta mer intressanta än undervisning. När man lever i datoråldern vore det bra om lärarna kunde använda mera teknik i undervisningen och utnyttja mobilanvändningen. Alla lärare säger till om telefonerna minst en gång per lektion. Och det gör att telefonerna stör också andra studerande, eftersom timmen avbryts hela tiden. Många har ställt in sina telefoner på ljudlöst, så ljudet stör inte. Så vad är det som stör lärarna?

Man skulle tro att tystnaden är viktigast. Deras jobb är ju att undervisa. Alla vet hur det är att tala med någon som använder telefonen, så tänk hur det är om 20 elever använder den. Lärarna vill se att eleverna lyssnar, eller åtminstone ser intresserade ut. Några kan även lyssna på musik under lektionerna. Trots att ljudet inte hörs, visar det att man inte är intresserad av vad läraren säger. Kanske koncentrationen är viktigare än tystnad.

Om du använder telefon under lektionen så det är ditt eget fel om du inte lär dig. Det ger dig bara mer hemarbete och sämre vitsord. Men om läraren berättar samma sak hundra gånger om och du redan kan det så blir timmen väldigt tråkig. Och i det fallet skulle telefonen vara bättre än att till exempel börja prata med andra. Kanske man kunde hitta något bra regelsystem för när man kan använda telefonen under lektionen. Om lärarna inte säger till använder studerandena telefoner hela tiden och lärarna undervisar förgäves. Men om telefonerna är helt förbjudna, använder eleverna dem mera, för det förbjudna är alltid roligare.

Emmi Natunen
Brändö gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola.