Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad hände med Pitbull?

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:07.
Pitbull
Bild: Sony Music

För bara ett och ett halvt år sedan, det var väl i juni 2012, så steg Pitbull upp på scenen i Helsingfors och drog sina låtar för typ 6000 människor. Då var han en av de riktigt stora namnen vad kommer till popartister, till en stor del tack vare sina samarbeten med bl.a. Jennifer Lopez, Mohombi, Ne-Yo, T-Pain, Usher och många fler - och han var överallt. Stundvis kändes det som om att han var med på precis allas singlar förutom typ Arne Alligators, inte för att ens det skulle ha varit en överraskning. Men sen gick luften lite ur...

Låtarna på senaste skivan Global Warming må ha spelats en hel del (t.ex. Feel This Moment mer än 57 miljoner lyssningar på Spotify och 121 miljoner visningar på Youtube), men redan hösten 2012 då den iof ganska okej radiolåten "Dont Stop The Party" släpptes väckte den inga större känslor. Inte ens fast han desperat namedroppde precis alla huvudstäder i västvärlden. Radiokanalerna spelade, men folk brydde sig inte och listaplaceringarna uteblev, åtminståne i Europa.

Nu då jag läser om att Pitbull avbokat en hel turné i australien och redan tidigare flere spelningar i sydamerika (ryktet säger att det beror på att det inte säljs tillräckligt med biljetter) så är det väl bara att konstatera att delvis så orkade publiken inte mer med Pitbull, samtidigt som det kom en ångvält vid namn EDM.

Artister som Swedish House Mafia, Avicii, Calvin Harris, David Guetta etc. har bokstavligen sopat golvet med artister som Pitbull, och Pitbull klarade inte av att svara.Senaste skivan Global Warming innehöll pinsamma försök med dubstep och allt möjligt, men festen hade redan flyttat nån helt annanstans. Pitbulls tid var och är förbi, så som det nu ser ut. Flo Rida är en annan som riskerar att gå samma öde till mötes, och då var ju hans låt "Whistle" en enorm hit så sent som i maj 2012.

Här om dagen släppte Pitbull en ny singel, Timber, där Ke$ha är med och håilar, och jag kan inte låta bli att tycka att det låter som att han försöker göra en liten Aviciis Wake Me Up-inspirerad country grej. Igen en helt ok låt, men... för att rädda Pitbulls karriär (utanför USA) så borde den nog ha kommit ut 2011.

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".