Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Facken oroliga då allt fler blir utbrända

Från 2013
Uppdaterad 25.10.2013 16:58.
Narkolepsi gör att man drabbas av en oemotståndlig trötthet när som helst under dagens lopp. Bild: Yle/Pekka Sipilä
Bildtext Utmattad
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Effektivering, omorganiseringar och sparåtgärder gör det allt svårare för anställda att orka med arbetet och allt fler blir utbrända. Både vårdfacket Tehy och de offentligt anställdas JHL får allt flera samtal av medlemmar som inte mera orkar med arbetstakten.

- Andelen samtal som handlar om problem med att orka har ökat dramatiskt. Folk börjar må dåligt på jobbet, det blir för stor belastning, säger Rune Takamaa vid regionkontoret i Helsingfors.

Dålig arbetsledning, dålig planering eller för små resurser gör att tiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter som borde utföras. Takamaa efterlyser bättre utbildning för mellancheferna, som ofta har svårt att handskas med situationen.

- Att det är en pågående situation som bara blir värre och värre utan att man ingriper leder till utbrändhet. Men vilken chef vågar säga att vi inte klarar av det? Det krävs mycket av chefer i dag.

Takamaa påminner om att det hör till arbetsgivarens plikt att se till att anställda inte mår dåligt på grund av jobbet. Att ingripa i tid gör det också lättare att lösa problemen, menar Takamaa.

Diagnos: depression

De som blir utbrända sjukskrivs ofta med diagnosen depression. Det ger den drabbade tid att återhämta sig och försöka hitta en lösning. I allvarliga fall händer det ofta att den drabbade byter arbetsplats, börjar studera eller blir arbetslös.

Många kämpar in i det sista för att försöka orka på jobbet och väntar onödigt länge med att söka hjälp. Det här kan bero på att de inte vill få en diagnos, som de upplever som stigmatiserande, säger Sanna Rikala som har skrivit sin doktorsavhandling om utbrändhet bland kvinnor och depression.

Bättre diagnos behövs

Rikala intervjuade kvinnor som blivit utbrända och förvånades - ännu fyra år senare hade de drabbade svårt att smälta att de fått en sjukdiagnos på grund av att situationen på jobbet blev ohållbar.

- Depression som diagnos för utbrändhet är inte bara ett sätt att tala om fenomenet. Det påverkar också hur de drabbade upplever och handskas med situationen och därför behövs nya termer för hur vi talar om det här, säger Rikala.

Vid fackförbunden hoppas man att arbetsgivarna skulle inse hur allvarligt problemet är och försöka åtgärda det.

- De flesta vet hur situationen ser ut. Men tar de den på allvar? Det gör de inte, åtminstone upplever vi det så, säger Rune Takamaa vid JHL.

Diskussion om artikeln