Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidsfristen löpte ut, förhandlingarna fortsätter

Från 2013
Bildtext Luftfartsbranschen hos riksförlikningsmannen
Bild: Lehtikuva

Trots att tidsfristen i den förbundsvisa avtalsförhandlingarna gick ut klockan 16 fortsätter förhandlingarna. Läget är öppet enbart för luftfartsbranschens del.

Centralorganisationerna väntar på förhandlingsresultat från både luftfartsbranschen.

Luftfartsbranschen sitter i förhandlingar hos riksförlikningsmannen. Finnair försöker komma överens med flygvärdinnorna, piloterna och service- och lastningsarbetstagarna. Också inom den mekansiska skogsindustrin har förhandlingarna varit tröga.

Inom akademikercentralen Akava har man kommit långt i förhandlingarna. Förhandlingarna fortsätter ändå när det gäller de högre tjänstemännen. Omkring 90 procent av arbetstagarna omfattas av det sysselsättnings- och tillväxtavtal som centralorganisationerna enades om i slutet av augusti.

För arbetsgivarnas organisation EK räcker den här täckningen för att man ska godkänna helhetsavtalet. En hållhake har EK trots allt. Bil- och transportfacket AKT måste godkänna avtalet. AKT har kommit överens med arbetsgivaren om sina egna avtal, men AKT kräver att luftfartsbranschen ska godkänna avtalet. I annat fall drar sig AKT ur.

Ordförandena för centralorganisationerna har fått fullmakter att underteckna det slutliga avtalet och de avvaktar nu och väntar på besked från de förhandlande parterna.