Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iranska gränsvakter dödade i orolig gränszon

Från 2013
Uppdaterad 26.10.2013 13:32.
Bildtext Arkivbild från Baluchistan i Pakistan.
Bild: EPA / Musa Farman

Ett tjugotal iranska gränsvakter har skjutits ihjäl i sydöstra Iran vid gränsen mot Pakistan. Iran ska ha avrättat flera fängslade rebeller som vedergällning för attacken.

Attacken mot de iranska gränsvakterna inträffade på fredag kväll vid gränsen mot Pakistan i den oroliga provinsen Sistan Baluchistan. Enligt den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA anfölls gränsvakterna antingen av banditer eller rebeller.

Genom den här regionen går en stor del av narkotikatrafiken mellan Afghanistan och Europa och det kan ha varit knarksmugglare som stod bakom attacken.

Men det pågår också sedan länge ett väpnat uppror i regionen. Majoriteten av invånarna i Baluchistan är sunnimuslimer som anser sig vara svårt diskriminerade av det shiitiska styret i Iran.

Iranska medier rapporterar att myndigheterna i provinsen nu har avrättat 16 "terrorister", eller rebeller som vedergällning för attacken mot gränsvakterna. Uppgifterna om avrättningarna är knapphändiga, men det verkar som om de avrättade hade fängslats långt tidigare och det är oklart om de hade någon som helst koppling till attacken på fredag kväll.