Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gruborovics ser kritiskt på Inters dystra säsong

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Job Dragtsma och Tamas Gruborovics, FC Inter januari 2013
Bildtext Tamás Gruborovics (t.h.) hade ingen lyckad debutsäsong under Job Dragtsmas ledning.

De två senaste årens silverlag FC Inter fick denna säsong nöja sig med en niondeplats i fotbollsligan. Tamás Gruborovics menar att såväl spelarna, tränaren som hela organisationen måste ta sig en ordentlig titt i spegeln.

Inter förväntades gå en tung säsong till mötes efter att ha tappat nyckelspelare som Mika Ojala, Joni Kauko och Joni Aho, men att Åbolaget till och med skulle vara tvunget att länge kämpa emot nedflyttning hade få trott.

– En stor besvikelse, sammanfattar Gruborovics. Hela året har varit riktigt svårt, ända från början hade vi många skador och sjukdomar. Vi började då träna lite lugnare eftersom vi blev rädda för fler skador men det var ju inte så bra, du måste kanske träna ännu hårdare för att orka spela alla matcher och speciellt i början när vi hade många matcher blev man riktigt trött. Snöbollen började rulla åt fel håll och det slutade aldrig.

Inters mångårige tränare Job Dragtsma sade redan före säsongsstart att laget står inför ett mellanår, ett uttalande som inte togs emot med öppna armar i omklädningsrummet.

– Man inte säga att det är ett mellanår, för man måste alltid göra sitt bästa och också många lag som har sämre och mindre trupper än vi var ovanför oss i tabellen. Det var inte bra att säga så, poängterar Gruborovics som dock inte lägger all skuld på Dragtsma.

– Vi har inte heller varit ett lag. Spelarna måste titta i spegeln och hela organisationen måste titta i spegeln. Jag tycker Inter fick sina två silver ganska enkelt, man fick en bra början men tappade sen alltid guldmedaljen. Man kan fråga sig varför det inte blev guld.

”Samma saker funkar inte på nytt lag”

Tamás Gruborovics menar att omställningen från förra säsongen blev för stor – och kanske kom den också lite för sent.

– Samma lag hade spelat tillsammans i 5-7 år och även stora klubbar som Barcelona och tidigare Ajax kan vara på topp bara i 5-6 år, sen måste nånting förändras. Men det är tungt att förändra saker du alltid gjort på samma sätt när du sen plötsligt har ett helt annat lag i dina händer. Det är kanske det svåraste i att vara tränare och vi lyckades inte med det.

Gruborovics hamnade på grund av skadebekymren spela stora delar av säsongen som stopper men nästa år vill han igen hitta sig på mittfältet. Han beskriver sig som en person som reflekterar mycket över vad han kan utveckla – och samma förväntar han sig av hela föreningen.

– Hoppas vi nu alla som ett lag kan prata om vad som hänt och sen göra nånting. Försöka bygga ett nytt Inter. Vi har många bra spelare, vi behöver några till, men det viktigaste är att alla försöker göra saker bättre. Jag, alla spelare och tränare måste kräva ännu mera.