Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Döner kebabens "fader" död

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bild: Wikimedia Commons / Wollschaf

Mannen som av många uppfattas som uppfinnaren av den moderna turkisk-tyska snabbmaten döner kebab har avlidit i Berlin 80 år gammal.

Den turkiska invandraren Kadir Nurman kom till Västberlin på 1960-talet och sålde sin första döner i ett stånd vid järnvägsstationen Zoologischer Garten 1972.

Att äta grillat kött med bröd var ingen nyhet, men Nurman gjorde rätten till lätthanterlig snabbmat genom att lägga köttet i pitabröd tillsammans med sallad, lök och olika såser.

Rätten växte enormt i popularitet i Tyskland där det fanns många turkiska invandrare och döner kebab har kommit att betraktas som en tysk "nationalrätt". Den tyska versionen har spritt sig även till många andra länder.

Enligt tidskriften Der Spiegel är en liten döner kebab-kiosk på Mehringdamm i Berlin populärare än den traditionella sevärdigheten tv-tornet på Alexanderplatz. Orsaken är att tips om goda dönerställen snabbt sprids via sociala medier och andra applikationer.

Olika meningar om vem som egentligen var först

Det är inte helt entydigt vem som var först med dönern i tysk version. Nurman utsågs av de turkiska dönerproducenternas europeiska förbund till den ursprungliga uppfinnaren 2011.

Men i Berlin anser många att det i stället var den turkiska invandraren Mehmet Aygün som serverade den första döner kebaben ett år tidigare än Nurman i ett gatukök i stadsdelen Kreuzberg.

Ungefär samma rätt hade dock funnits länge i Anatolien men med brödet skuret i bitar och rätten serverad på tallrik. Då kallas den iskender kebab efter kocken İskender Efendi som verkade i Bursa i slutet av 1800-talet.

Han sägs ha uppfunnit det vertikala grillspettet. Dittills hade köttet grillats horisontellt, men med vertikal grillning kunde man minska störande stekos betydligt.

En rätt som liknade Berlinversionen serverades i Istanbul redan före andra världskriget och på 1960-talet blev det vanligt med grillat kött i pitabröd.

Ordet kebab betyder på turkiska kött i största allmänhet, medan döner anger att något roterar. I många länder menar man döner kebab då man säger endast kebab.

I Grekland kallas döner kebaben gyros, medan den heter shawarma i arabländerna och i spansktalande länder där araberna spelat en betydande roll, såsom Spanien.

Även andra uppfinningar kommer från Berlin

Förutom döner kebab är Berlin också känt som upphovsplats för den gastronomiska specialiteten currywurst, som är grillad korv serverad med currykryddad tomatsås.

Den hyllande uppfinnaren var Herta Heuwer, som efter kriget var så kallad Trümmerfrau (ruinkvinna) i stadsdelen Charlottenburg i Västberlin. Kvinnorna som hjälpte till att röja ruinerna efter bombningarna kallades så.

Heuwer drev också affärsverksamhet genom att sälja mat åt arbetarna. Hon sägs ha serverat den första currywursten den 4 september 1949 i hörnet av Kantstraße och Kaiser-Friedrich-Straße. Där finns i dag en plakett till hennes minne.

Heuwer hade fått tomatsås, Worcestershiresås och currypulver av de ockuperande brittiska soldaterna och blandade detta till en sås som serverades med vanlig korv.

Uppfinningen blev snabbt populär i hela Tyskland och exempelvis har biltillverkaren Volkswagen currywurst som affärsverksamhet vid sidan om bilarna efter att ha börjat med att servera rätten i personalkantinen i den stora fabriken i Wolfsburg 1973.

Currywurst från Berlin
Bildtext Currywurst från Berlin.
Bild: Creative Commons / Rainer Z

Liksom med döner kebaben är dock currywurstens ursprung inte helt entydigt. I Hamburg anses samma rätt ha serverats redan 1947 och författaren Uwe Timm kallade försäljaren Lena Brücker i en bok som utkom 1993.

Lena Brücker är en fiktiv figur men har trots det liksom Herta Heuwer fått en hedersplakett i egenskap av currywurstens moder. Den kan beskådas vid torget Großneumarkt i Hamburg.