Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räsänen får hård kritik

Från 2013
Uppdaterad 27.10.2013 22:10.
Bildtext Feldt-Ranta vid FSD:s partikongress i Ekenäs.

Finlands svenska socialdemokraters nyvalda ordförande Maarit Feldt-Ranta kritiserar inrikesminister Päivi Räsänens (KD) syn på vilka flyktingar Finland ska ta emot.

Räsänen sade i en intervju i Sunnuntaisuomalainen att Finland i första hand borde ta emot sådana flyktingar som har lätt att integrera sig i vårt samhälle.

Feldt-Ranta anser att det här är fel utgångspunkt.

- Vi bör ta emot de flyktingar som är i störst behov av hjälp oberoende av deras etniska eller religiösa bakgrund - eller andra faktorer. Vår grundlag utgår från att alla människor ska behandlas jämlikt. Vi har dessutom bundit oss till FN:s flyktingkonvention, enligt vilken flyktingskapet baserar sig på förföljelse och inte på till exempel religion eller hudfärg.

Feldt-Ranta önsker en mer human inställning till flyktingdiskussionen.

- "Behandla din nästa såsom du själv vill bli behandlad", är en bra utgångspunkt. Jag hoppas att vi delar den här uppfattningen med minister Räsänen, säger Feldt-Ranta.

Svensk Ungdom vill att Räsänen avgår

Svensk Ungdom är också upprörda över Räsänens uttalande. Svensk Ungdom anser att en minister som särbehandlar folkgrupper på det här sättet bör avgå.

Vad skulle Jesus ha gjort? undrar SU.

Läs också:
Räsänen: Kristna flyktingar välkomna
Feldt-Ranta leder FSD