Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extremhögern kommer med våldsamma hot i Frankrike

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 13:53.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Hoten från extrema högersidan blir fler och hårdare i Frankrike, konstaterar man i franska medier. Men samtidigt finns det krafter som stoppar exempelvis Nationella Frontens Marine Le Pens framfart.

Häromdagen publicerade man i dagstidningen Le Monde nyheten om en ung lastbilschaufför på extrema högerkanten och som i en obskyr tidning ska ha skrivit att han vill utrota alla vänsterideologier.
"Egentligen ville mannen skriva att alla vänsteranhängare ska mördas. Men då riskerade han att bli stämd", upplyser man om i Le Monde.

Hotar med Mussolini

I artikeln berättas att lastbilschauffören ska ha uppmanat sina kompanjoner att skicka en bild på Mussolini när han hängts med en slaktares krok. Bilden skulle skickas till alla med vänsteråsikter.
"För det är på samma sätt som vänsteranhängarna och deras små söta fruar bör avrättas", ska mannen ha skrivit.

Två unga kvinnliga anhängare till Socialistpartiet ska i sin tur ha hotats med att bli våldtagna av extrema högermedlemmar om de inte genast upphör att sprida sina vänsteråsikter.

Planerade statskupp under antigay-demonstrationer

Enligt en artikel Le Monde tidigare i år ska dessutom vissa extrema högergrupper ha funderat på att försöka genomföra en statskupp i Frankrike. Den skulle inträffa under de massiva demonstrationerna mot samkönade äktenskap i vintras. Extrema högerns allt hårdare attityd vållar givetvis stor debatt i fransk media och bland politiker.

Många kräver att ledaren för Nationella Fronten Marine Le Pen ska ta ställning mot utvecklingen. Men det har hon inte gjort hittills. Många är dock de franska journalister som anser att hennes parti är ett extremt högerparti, även om hon själv försöker tvätta bort den stämpeln.

En käpp i hjulet

Samtidigt finns det krafter som stoppar henne med besked.

En statlig kommission beslutade häromdagen att Marine Le Pen inte ska få tillbaka ungefär 700 000 euro av de 9 miljoner euro som hon använde i sin presidentvalskampanj förra året. Enligt satiriska tidningen Le Canard Enchainé ska komissionen ha vägrat betala tillbaka utgifterna, för de ska helt enkelt inte ha haft med hennes valkampanj att göra. "Utan det rörde sig om hennes egna privata utgifter", skriver man och konstaterar att beslutet är en käpp i hjulet för Marine Le Pen.

Johan Tollgert / Paris

Diskussion om artikeln