Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Adam, del 3 - Född i fel kropp

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 10:30.
Programmet är inte längre tillgängligt

Adam är och har alltid varit transsexuell – även innan han kände till begreppet.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Tekniskt betyder det att jag är född i fel kropp, förklarar Adam. Eller att mitt huvud inte stämmer överens med min kropp. Det är bevisat om och om igen att det inte är huvudet det är fel på, det är inget man kan påverka med psykologi. Det är kroppen det är fel på, och det är sånt som händer.

I snart tre år har Adam genomgått testosteronbehandlingar och som ett resultat av det har han gått igenom puberteten två gånger.

- Det skulle säkert ha gått bra med en gång, om den gått åt rätt håll.

Stödet hemifrån har varit viktigt. Det faktum att Adam bytt kön har inte förändrat föräldrarnas och syskonens bild av honom.

- Enligt oss är du inte speciellt annorlunda, säger Adams mamma. Du är ganska vanlig. Du har alltid varit likadan.

Adam är glad över föräldrarnas stöd.

- Jag har haft världens bästa föräldrar, åtminstone i det här sammanhanget. De har aldrig tvingat mig att vara en flicka, att ha vissa kläder, eller långt hår.

Fördomar under uppväxten

Under uppväxten har Adam mött på en del konstiga fördomar och funderingar. ”I tonåren kör pojkar moped och för att inte bli ensamma måste flickor därför se till att skaffa sig flickkompisar”, är bara ett av månag uttryck för låsta könsroller han tvingats ta del av i skolvärlden.

- Jag hoppas att det blivit bättre. Det är ändå några år sedan jag var sju.

Första gången Adam kom i kontakt med termen transsexualitet var han i 13-14-års åldern. Han kände sig annorlunda, men just termen transsexualitet var ingenting han just då fäste speciellt stor vikt vid. Han var ju bara en liten pojke då. Under högstadietiden hade han en period då han inte gick till skolan och först nu i efterhand har han insett att han genomgick en process där han bearbetade sin identitet som transsexuell.

- När jag själv letat svar på mina frågor, så har jag inte hittat något. De enda svar jag hittat har varit från USA och Sverige. Jag tycker helt enkelt det kunde finnas bättre information. Det är jobbigt, men inte konstigt att vara född i fel kropp. Det är jättemånga som är det. Det finns alltid någon att sympatisera med. Även fast alla är unika, finns det alltid någonting hos andra människor som man kan känna igen sig i.

Se och läs fler artiklar om Adam:

Adam, del 1 - Identitet som transperson
Adam, del 2 - Osäkerhet inför studierna
Adam, del 3 - Född i fel kropp
En andra pubertet

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata